İş İngilizcesi İçin Basılı Kaynaklar

Ahmet Bican Gülcü
İş İngilizcesi İçin Basılı Kaynaklar
  • 15 Eylül 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

İş İngilizcesi İçin Basılı Kaynaklar

Yazıma, İş İngilizcesi öğrenmek isteyenlerin nasıl bir kitap araması gerektiği sorusunu cevaplandırmakla başlıyorum. Çünkü iş İngilizcesi alanı diğer alanlara göre daha az ihtiyaç duyulan, daha az aranan bir bölüm olduğu için bu konuda danışacak çok kimse bulunamıyor maalesef. 

Nedir İş İngilizcesi ile ilgili kitap alırken aranacak bu kriterler?

a. Günümüz dünyasına ve iş dünyasına uygun olmalı. 
b. 4 temel dil becerisine de hitap etmeli.
c. Kullanışlı, fonksiyonel olmalı.
d. Ve tabiî ki seviyenize uygun olmalı

İş İngilizcesi için kullanabileceğiniz 6 kitap önerisi

1. Business English 1-2 

Hot English isimli bir Türk firmasından çıkan ve her biri 52 sayfadan oluşan bu kitaplarda 20’den fazla günümüzle alakalı konu, 50’nin üzerinde iş İngilizcesinde kullanılan deyim ve fiil öbeği, dinleme yeteneğinize katkı sağlamak için hazırlanmış ses dosyaları ve videolar, farklı İngilizce aksanları, vs. mevcut. 

2. Market Leader 

Pearson tarafından yayınlanan bu kitap bütün iş İngilizcesi kitaplarının atası olarak kabul ediliyor. Her sayfasındaki günümüz dünyasıyla ilişkili, zor ve iletişime yönelik etkinlikleriyle, iş İngilizcesine, 4 temel dil becerisine de hitap ederek yaklaşan bu kitapta her ünite bir temayı kavratıyor. Her ünitenin sonundaki çalışmalar da, ünite başından beri öğrendiklerinizi, ünite sonunda birbirine bağlıyor. 

Ayrıca Market Leader, okuma için Financial Times gibi yerlerden, dinleme için de genellikle iş adamlarının röportajlarında elde ettiği özgün ve gerçek materyalleri ile de yeni başlayanlar için oldukça zorlayıcı. O yüzden bu kitabı “intermediate” seviyesinin başlarında olanlar için öneriyorum.  

3. Business one:one

Oxford tarafından basılmış bu kitap ise, zamanında İngilizceyi iş için kullanmış ama daha fazla geliştirmek ve doğal olabilmek için çalışanlar için tasarlanmıştır. Anahtar kelimeleri, kalıpları ve konuşma ve yazma için bazı gramer kalıplarını edinebileceğiniz bu kitabın ünitelerinin yalnızca 2 sayfadan oluşması ise günlük çalışabilmeniz için büyük kolaylık sağlıyor. 

4. Total Business

Cengage’nin bastığı Total Business, iş İngilizcesiyle ilgili pek tecrübesi olmayıp da çalışmak isteyenlerin tercih edeceği bir kitap. Böyle bir amaç taşıdığını, iş İngilizcesine dair verilen başlangıç düzeyindeki kelimeler, basit gramer yapıları ve günlük konuşma diline ait yine kolay kalıplardan anlayabiliyoruz. Kitaptaki modüller tartışmalara yönelik İş Konuları, işe yarar pratiklere yönelik Business Skills ve Öğrenme Stratejileri gibi kısımlara ayrılmış. 

5. Intelligence Business

Pearson tarafından basılmış olan bu kitap da tıpkı Total Business gibi iş İngilizcesine yönelik kısıtlı bilgi ve tecrübeye sahip olanlar için oluşturulmuş. Kitabın her ünitesinde temel iş konseptleri açıklanıyor ve gerçek bir örnek olması için “The Economist”den bir makale bulunuyor. Market Leader gibi, sizden, her ünitenin sonunda yer alan ve konuyla ilgili olan bir problemi çözmek için tartışması ve buna ilişkin senaryoda öğrendiği kalıpları kullanmanız bekleniyor. 

6. Business Builder

Kısa zamanda, yoğun bir şekilde çalışıp, başarılı mı olmak istiyorsunuz? Seviyeniz de intermediate ya da üzeriyse, Business Builder tam size göre. Her modulde iş dünyasına ait farklı bir konu ele alınıyor. Bu konular toplantılar, telefonda konuşma, sipariş verme, online ticaret gibi iş dünyasını ilgilendiren başlıklardan seçilmiş. Yukarıda anlattığımız kitapların aksine Business Builder, gramerin doğru İngilizce kullanımının üzerinde fazla durmamış. Buradaki olay; kalıbı gör, kalıbı ezberle, ve harekete geç. 

    Etiketler: