Yabancı Dilin Yükselen Yıldızları

Ahmet Bican Gülcü
Yabancı Dilin Yükselen Yıldızları
  • 15 Eylül 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

Yabancı Dilin Yükselen Yıldızları

Sağımız, solumuz, önümüz, arkamız İngilizce olduğu için diğer dilleri pek düşünecek halimiz yok gibi gözüküyor. Ama iş ilanlarında, "tercihen ikinci yabancı dil" cümlesi gözükmeye başladığından beri, artık İngilizceyle durumu idare etmek günden güne zorlaşıyor.

Bu yüzden İngilizceyi öğrenenler, artık gözünü ikinciye dikmeye başladı.

Eğer siz de İngilizceyi hallettiyseniz ve "Bir dil daha öğreneyim bari," diyen şanslı ve mutlu azınlık gruptaysanı, bu yazıyı dikkatli bir şekilde okuyun. 

Gelecek 20 yıl hangi dillerin yıldızı parlayacak?

İngiltere merkezli yabancı dil platformu Core Languages, Dünya Bankası verilerini baz alarak ‘gelecek 20 yılın 6 dili’ni belirledi. Bu diller gelecekte ekonomide ilk 15’te yer alması muhtemel ülkelere göre sıralandı. İşte ilk sıradaki İngilizce’yi saymazsak, öğrenebileceğiniz 6 dil.

1- Arapça
Arapçayı 20’den fazla ülkede, 200 milyondan fazla kişi konuşuyor. Arapça konuşulan coğrafya gerçekten çok büyük… Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri ve Arabistan gibi ülkeler ekonomik açıdan çok iyi durumdalar. Ve bu ülkelerde sürekli yeni iş alanları açıldığı için nitelikli çalışan ihtiyacı artıyor. Bu durumda, önümüzdeki 20 yıl içinde Arapça bilenler, diğer dilleri konuşanlara göre ciddi avantajlar kazanacak gibi gözüküyor. Tabi bir de Suriyeli göçmenler durumu var. Görünen o ki, yakında Arapça ikinci dil gibi bir şey olacak. Suriyeliler Türk ekonomisine girmeye başladıkça, Arapçanın önemi daha da artacak.  

2- Rusça
Dünya üzerinde 170 milyon kişinin Rusça konuştuğunu söylersek, sanırım niye ikinci sıraya Rusçayı koyduğumuz daha rahat anlaşılır. Tabi konuşan kişi kadar, komşu olmamız da Rusçanın bizim için önemini artırıyor. Ticari olarak giderek artan ilişkilerin yanı sıra, önümüzdeki 10 yıl içinde eğitim alanında da işbirlikleri olacağı benziyor. Bu yüzden Rusça İngilizceden sonra tercih edilecek dillerin başında geliyor. 

3- İspanyolca
İspanyolca da 20 ülkede 400 milyondan fazla insan tarafından konuşuluyor. Amerika’ya gidenler bilir, özellikle doğuda birçok uyarı levhası İngilizce ve İspanyolca olarak yazılıyor. Yani orada İspanyolca ikinci dil konumunda ve ortalama 38 milyon kişi İspanyolca konuşuyor. İspanyolca dili, özellikle ziraat, bankacılık, işletme, iletişim, inşaat, kriminoloji, acil yardım servisleri, gazetecilik, tıp, öğretmenlik ve seyahat endüstrisi alanlarında faaliyet gösteren kişiler için tavsiye ediliyor. 

4- Mandarin
Çince öğrenmek imkansız gibi gelebilir ama öğrenenlerin sayısında ciddi bir artış var. Tabi Çin’de 300 farklı dil konuşulduğu düşünüldüğünde, hangi Çinceyi öğreneceğiz gibi bir soru aklınıza gelebilir. Hong Kong, Şangay ve Güney Çin’de ağırlıklı olarak Kanton Çincesi kullanılmaktadır. Ülke genelindeki resmi lehçe Mandarin ise, 850 milyonla dünyada en çok konuşulan dil konumundadır. Ülkedeki ticari yazışmalar da bu lehçeyle yapılmaktadır ve eğitim dili de budur. Önümüzdeki 10 yıl içinde Çin’in dünya sahnesinde geleceği konum düşünüldüğünde, hemen oturup Çince öğrenmeye başlamak oldukça mantıklı olabilir. 

5- Fransızca
Sanki Fransızca modası 19. Yüzyılda kaldı gibi bir algı var, değil mi? Ama Fransa hala Avrupa ülkeleri arasında ticari hacim açısından en büyük üç ülkesinden birisi. Bunun dışında Afrika, Asya ve Kuzey Amerika’da hala Fransızca konuşuluyor. Fransızca ayrıca mutfak kültürünün, modanın, kişisel otomobil ürünlerinin, mimari, sanat, tiyatro ve dansın uluslararası dili olarak da bilinir. Birleşmiş Milletlerin resmi dili Fransızcadır. İnternetin ikinci dilidir. Ve son olarak, dünyanın en geniş ticari bloklarından olan Avrupa Birliği´nin resmi dilidir. Eğer zaten İngilizce biliyorsanız, Fransızca öğrenmek hiç de zor değil. Çünkü bütün İngilizce kelimelerin neredeyse yarısı Fransızcadan gelmektedir. 


6- Almanca
Almanca sadece Almanya’da konuşulmuyor. Avusturya, Belçika, İsviçre ve Lüksemburg gibi ülkelerin resmi dili Almancadır. Almanya’nın güçlü ekonomisi de düşünüldüğünde, Almanca hala önemini kaybetmedi diyebiliriz. Hele otomobil sektöründe bir iş yapıyorsanız, ilk öğrenmeniz gereken dil Almancadır diyebiliriz. Bunun dışında, astronomi, sanat tarihi, biyokimya, biyomedikal fizik, botanik, kimya, dizayn, mühendislik, film çalışmaları, genetik,linguistik, bilimsel metodoloji ve mantık, moleküler biyoloji, müzik, yakın doğu çalışmaları, felsefe, fizik, psikoloji, ilahiyat ve zooloji alanlarında da Almancanın gücü hissediliyor. 

 

    Etiketler: