Youtube'da İngilizce Öğreten 9 Kanal

Ahmet Bican Gülcü
Youtube'da İngilizce Öğreten 9 Kanal
  • 31 Ağustos 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

Youtube'da İngilizce Öğreten 9 Kanal

Üzerinizde pijamalar, elinizde çay, yanınızda kuruyemiş tabağı, kulağınızda kulaklık... Ne yapıyorsun diye soranlara, "İngilizce kursundayım şu an," diyorsunuz. 

Nasıl, kulağa güzel geliyor değil mi? 

YouTube uzun bir süre önce komik kedi veya kahkaha atan bebek videoları izlediğimiz yer olmaktan çıktı arkadaşlar. Artık istediğimiz anda çabucak İngilizce öğreten videoları bulabileceğimiz bir yer haline geldi.

Şu anda dünyada ikinci büyük arama motoru olarak da biliniyor Youtube. Ve inanın bu platformda sadece komik video aratmak, inanılmaz bir apta.... neyse düşüncesizlik. 

İşte sebepleri;

Neden Youtube?

Haklı olarak soracaksınız "Neden?" diye... 

- Halihazırda kursa gidiyorsunuzdur belki, belki de bir sürü kitabınız var ama fazla kaynak da göz çıkarmaz.

- Kursta dalıp gittiğiniz zaman, hocaya, "Son kısmı bir daha anlatır mısın hocam?" demek biraz sıkabilir. Ama burada istediğiniz zaman videoyu durdurup geri sarabilirsiniz. 

- Garip gelecektir belki ama birçok videoda konuşmacının ağzını görebilirsiniz. Bu, ağzın hangi seste nasıl hareket ettiğini görerek konuşmacıyı taklit etmenizi sağlar. Bu açıdan sadece dinleme egzersizi yapmaktan daha faydalıdır.

Yeni bir dil öğrenmek sizi biraz sıkıntıya sokabilir ama tecrübeler her zaman acı olmak zorunda değil. 
Yaşlı olun, çocuk olun, genç olun, yetişkin olun, yeni başlayın, ileri düzeyde olun... 

YouTube “Ne olursan ol, yine gel!” diyerek hepinizi, hatta hepimizi kucaklayacak dil eğitimi videolarını ücretsiz bir şekilde önümüze seriyor. 

Eğer şu anda, bu makaleyi okurken günde sadece 10 dakikanızı alacak bir şey için karar verirseniz, seneye bugün İngilizce seviyeniz inanılmaz bir noktaya gelecek. Bu benim iddiam değil, bilimsel bir gerçek. Bir yıl boyunca her gün 10 dakika İngilizce ber şeyler seyreden bir kişi, bir yıl içinde hem anlama, hem de konuşma olarak çok iyi bir duruma gelir. 

Haydi artık, "İngilizceyi nasıl öğreniriz acaba?" diye kendinize soru sorup durmayı bırakın, karar verin ve bugünden itibaren aşağıdaki kanallardan her gün 10 dakika izleme yapın. 

İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İÇİN EN İYİ 9 YOUTUBE KANALI

Speak English with Misterduncan 

Bu kanal çok popüler. Sebebi ise adamın mizahı eğitim için çok güzel bir şekilde kullanması. Misterduncan bu işi 2006’dan beri ücretsiz olarak yapıyor. Konuları da çok geniş kapsamlı. Hislerden argoya, haberlerden modaya ve paraya kadar uzanan geniş bir yelpazesi var. İzlemesi kolay ve dilin gramer kurallarını öğrenmeden de konuşulduğu videolar burada barınıyor. 

Real English

Yeni başlayanlar için en iyilerinde birisi. Her ders için iki video var, birisi altyazılı, birisi de altyazısız.  Gerçek insanların gerçek durumlarının izlendiği videolarda, gerçek duygularla konuşulan İngilizceyi izliyor olacaksınız. Yani bu kanalda yapay ve sıkıcı diyaloglar veya klişe konular yok. 

BBC Learning English

Adından da anlaşıldığı üzere, BBC Learning English, dünyanın en büyük kanallarından birinin bir kolu. Gerçek durum videoları, çizgi filmler ya da resmi görüşmeler gibi birçok formatta videoları var bu kanalın. Aynı zamanda haberlerde duyduğunuz kelimeler için hazırlanan videoların toplandığı bir bölüm de var. Bu kanaldaki videolar size kısa gelebilir ama emin olun içinde işinize yarayacak birçok bilgi var. 

British Council: Learn English Kids

Şarkılar öğrenme anında çocuklar için müthiş bir pekiştireçtir. Çocuklar için ritimlerin hafızada oluşturduğu o güçlü etki yeni kelimeleri kapmada çok işe yarayabilir. Bu kanal belli bir ritim ile hazırlanan anime videoları içeren harika bir kanal. British Council: Learn English Kids, bu tür anime videolarla, İngilizce altyazı da koyarak, hikayeler de anlatıyor. 
Kanal “haftanın kelimesi” diye bir video da yayınlıyor. Çocuğunuz da bu video sayesinde dünyanın birçok yerinden konuşan çocukların o kelimeyi söyleyişini duyuyor. Tabi içindeki çocuğu hala öldürmemiş olan yetişkinler de, bazen bu kanalda uzun süre takılabiliyor :)

Business English Pod
Hadi günlük yaşamda İngilizcenizi konuşturur hale geldiniz, ya iş toplantısına çağırılırsanız? Neyse ki siz soğuk soğuk terlemeden Business English Pod yardımınıza yetişti. Bu kanalda, tedarik zinciri yönetiminden finansa, ekonomiden hukuka kadar birçok konuyla ilgili ders videoları var.

VOA English

VOA biraz değişik bir kanal. Burada videolar haber sunumları olduğundan daha yavaş, tane tane ve altyazılı şekilde sunuluyor. Bu videolarda yukarıda bahsettiğim ağzı rahatça görebilme olayı da var. Bu kanal haberleri tartışmak, gramer ve İngilizce konuşmanın farklı açılarıyla ilgili tartışmalar oluşturmak için de Google+ Hangouts’u kullanıyor. 

Jennifer ESL
200’den fazla video, kolayca izlenebilmesi için akıllıca listelenmiş bir şekilde sizler tarafından izlenmeyi bekliyor. Başlangıç seviyesinde olanlar, İngilizce yazmayı geliştirmek isteyenler, gramer dersleri görmek isteyenler gibi birçok izleyiciye hitap eden Jennifer ESL’i diğerlerinden ayıran özellik ise, basit sunumu ve telaffuza verdiği özel önem. Ayrıca bu kanalda herhangi bir senaryo metni veya oyuncu yok. Sadece gerçek ve doğal İngilizce var.

Linguaspectrum Interesting English

Burası da diğerlerinden kendince farklı bir yer. Bu kanal daha çok karşılaşabileceğiniz ilginç şeyleri kullanarak öğretim görevini gerçekleştiriyor. Dolambaçsız bir anlatımı var ve videoları altyazılı. Videolar yer yer büyüleyici sahnelerle de süsleniyor. 

EF podEnglish
Her seviye dil öğrencisini hedef alan 5 dakikalık, tek lokmalık videoların olduğu bir kanal. Ders planları üç parçadan oluşuyor; izle, öğren, dene. Konuları da çok çeşitli. Aileden tutun, evcil hayvanlara, hava durumundan teknolojiye bir çok konu bir arada sunuluyor. Bu videolar dil öğreniminin aslında kolay olduğunu ispatlayan küçük hoş geldin dokunuşları gibi...