Youtube Varken İngilizce Kursuna Ne Gerek Var?

Ahmet Bican Gülcü
Youtube Varken İngilizce Kursuna Ne Gerek Var?
  • 29 Ağustos 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

Youtube Varken İngilizce Kursuna Ne Gerek Var?

Akıcılık için YouTubeluyoruz: Online Videolar ile 4 Şekilde Hızlı Dil Öğrenme

Bu heyecan verici yeni seçeneğimiz internet bulunmadan önce neredeyse imkânsızdı. Eskiden yabancı kanalları izleyebilmek için bir sürü para dökmezseniz, her gün hedef dilinizin konuşulduğu TV kanallarını veya filmleri izleyemiyordunuz.

Emin olun bulunduğunuz yerdeki kütüphanede filmler bölümü varsa ve burada da yabancı yayınlar kısmı varsa şanslı sayılıyordunuz. 

Şu anda Internet, YouTube başta olmak üzere bütün bu düzeni değiştirdi.

Şimdi hedef dilinizin konuşulduğu durum-komedilerini veya realite şovlarını izleyebiliyor, damak tadınıza göre filmleri bulabilmek için tavsiyeler alabiliyorsunuz. 

Asıl can alıcı nokta ise, YouTube’un yabancı dil dersleri veren çok iyi kanalları var. 

DİL ÖĞRENMEK İÇİN YOUTUBE İÇERİKLERİNİ KULLANMAK

YouTube’u diğer medya kaynaklarından ayrı tutan şey içeriklerin özgün olması. Yani yabancı dili günlük hayatınıza yerleştirmek için altın madeni gibi bir şey sunuyorlar. Bir de her yaşı eğlendiriyorlar. Bu 5-10 dakikalık videoların konusu ise makyaj ve oyunlardan komediye, insanların kamera karşısında boş boş konuştuğu saçmalıklara kadar gidiyor. 

Bu videolar o dili anadil olarak konuşanlar (native speaker) tarafından hazırlandığı için yine native speaker’ları ve biraz da orta veya ileri seviyedekileri hedef alıyor. Ama daha yeniyseniz veya hiç başlamadıysanız da hemen bırakmayın. Çünkü normal hızda konuşan bir native speaker’ı dinlemenin her zaman büyük faydası vardır.

Hiç yoksa bir süre sonra yeni seslere alışmaya ve onları anlamaya başlarsınız. 

EĞLENCELİ VIDEOLAR İLE İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İÇİN 4 TAVSİYE 

1- Günlük Vloggerları İzle

Vlogger, video blogger demek. Yani video blog’u yayınlayanlara verdiğimiz isim. Günlük vloggerlar da, günlük meselelerle ilgili video çeken kişilere deniyor. Bunlar genelde geçerler kameralarının karşısına ve kendilerini günlük konuları konuşurken filme alırlar. Bu vloggerlar çocuklar ve gençlerden, aile ve çocuklar hakkında konuşan ebeveynlere kadar uzanıyor. 

Bu gibi videolar yabancı dile alışma konusunda harika bir kaynak sağlar. Çünkü vloggerlar günlük yaşamdan konuşuulfu ve siz de arada istemeden günlük işlerde işinize yarayacak kelimeleri öğrenmiş olursunuz. 

Bir de bu vloglar nadiren bir senaryoya bağlı olarak çekilebilir. Vloggerlar videolarını çoğu zaman bir-iki arkadaşıyla birlikte çekerler. Yani siz de böylece günlük konuşma dilinde geçen bir sürü kelime ve kalıbı öğrenmiş olursunuz. 

Günlük vlogları nasıl bulacağım?

YouTube’un arama kısmına İngilizce olarak “daily vlog English” yazın. Bir tane vlog bulduğunuzda, kenar çubuğunda bulunan önerilen videolar kısmı daha başkalarını bulmak için büyük bir imkân sağlıyor. Yani oradan kopup gidebilirsiniz. 

Günlük vlogları nasıl dilimi geliştirmek için kullanırım?

Bir kanal bulun ve o kanalın videolarını izlemeyi günlük ders çalışma rutini haline getirin. Süreleri kısa olduğundan bunu yapmak kolay olacaktır. Yeni kelime duyduğunuzda da anlamına bakıp not alın. 

Çalışırken, gerçek konuşmalara alışmak için daha uzun videolar izleyebilirsiniz. Bu videolar, günlük mırıldanmalara alıştığınızda dinleme yeteneğinizi büyük ölçüde geliştirecektir. 

Bir native speaker ile diyalog başlatmak için videoların altına yorum da yazabilirsiniz. Hali hazırda orada olan bir yoruma da cevap yazmak da, birinin size gerçekten cevap vereceği ihtimalini artırır. İsterseniz de insanların bıraktığı yorumları not alıp kelime ve gramer yapılarını da hatırlayabilirsiniz. 

2.    Hadi Oynayalım (Let’s play) Videoları İzle

Çok oyun oynuyorsanız (yani bir gamer’sanız) YouTube’un Hadi Oynayalım (Let’s play) türü videolarına alışıksınızdır. Basitçe YouTubeçular oyunu oynuyorlar, bunları sayısız “bölümlere” ayırıyorlar ve kendilerine göre anlatıyorlar. Let’s Play videoları günlük vloglara göre daha fazla şaka ve espri içerir. Böylece siz de günlük dildeki şakaları, esprileri kaparsınız. 

Let’s Play videolarını nasıl bulurum?

“Let’s Play [oyun adı] English” yazdığınızda popüler olan birçok içeriği bulmanız mümkün olabilir. 

Let’s Play videoları ile dil becerilerimi nasıl geliştirebilirim?

Yine bilinmeyen kelimeler konusunda en büyük yardımcınız not almak olacak. Eğer bir şeyi defalarca duyuyorsanız unutmamak için kelime defterinize notunuzu alın. Özellikle argo ve kısaltmalarla ilgili özel notlar tutun çünkü Let’s Play videoları bu gibi kullanımlarla doludur. Let’s Play videolarını anlatan kişilerin dramatik bir şekilde nara atma alışkanlıkları vardır. Bu sayede siz de abartılmış cümleleri tekrar etmeyi deneyebilirsiniz. 

3. Komedi Skeçlerini İzle

Youtube'da çok fazla komedi içeren video var. Bu videolar yüksek kalitedeler ve genelde 5 dakika sürüyorlar. 

Videoları seyrederken İngilizce olarak altyazılarını da açmanız çok iyi olur. Böylece hem dinleme, hem de okuma yapmış olursunuz. Senaryoda yazan şakalar ve espriler size kültürel mizah hakkında bilgi verirken kullanılan argo ve kısaltmalar da dilinizin modern ve doğal hale getirir. Dinleme yeteneği zayıf olan öğrenciler, bu videoların yazılı halleriyle daha iyi anlayacaklardır. 

Komedi YouTubeçularını nasıl bulurum?

Google’a “funniest YouTubers English” yazarsanız İngilizce komedi videolarına erişebilirsiniz. Sevdiğiniz bir kanal bulup abone olduğunuzda yan tarafta çıkan önerilen videolar bölümüne de göz atmayı unutmayın! 

YouTuber’ın sayfası size kendi abone olduğu kanalları da gösterir ve siz de daha çok fikir sahibi olmak için o blogları kontrol edebilirsiniz. 

Komedi skeçlerini dil kabiliyetlerimi artırmak için nasıl kullanırım?

Komedi kanalları özellikle bağımlılık yapar ve bu sayede bunları günlük hayatımıza sokmak daha kolaydır. Let’s Play türü gibi bu videolar da argo ve kısaltmaları çok kullanır. Gramer yapıları esnektir. Not aldığınız bu argo, kısaltma ve gramer kurallarını diyalog partneriniz varsa kullanmaktan geri durmayın. 

4. BookTuberları İzle

BookTuber, YouTube’da okuduğu kitaplar hakkında yaptığı yorumları video halinde yayınlayan kişilere denir. Kitap okumayı, toplamayı ve incelemeyi merkeze alan ve büyüyen bir YouTube türüdür.

Videolar genelde yazıya aktarılmış şekilde hazırlanır ve 20 dakikaya kadar sürebilir. Bu türün videoları, kitap tavsiyeleri ve okuma azminize katkı yapmak için şahanedir. Bu videolar genelde ergenliğin sonundaki veya yetişkinliğin başındaki bireylere hitap eder. Bu yüzden daha çok yabancı bir dilde veya kendi dilimizdeki genç yetişkin kitapları hakkında hazırlanır.

Bu tür kitaplar, yetişkinlere çocuk kitaplarından daha ilgi çekici gelir, çünkü dili sadedir ve hikâye hızlı akar. Bu sayede ikinci dilde bile olsa bir kitabın sonuna gelmeniz mümkün olabilir. 

BookTuberları nasıl bulurum?

Hedef dilinizde “popüler kitaplar” diye aratın. Birçok BookTuber popüler kitaplar hakkında incelemeler yayınlar, bu sayede aradığınız kanalı kolaylıkla bulabilirsiniz! 

BookTuberları dil yeteneklerimin gelişmesi konusunda nasıl kullanırım?

BookTuberların gücü, kitap tavsiyelerinin altında yatmaktadır. Size tavsiye edilen bir kitabı okumak ve incelemesini dinlemek, size geri dönme fırsatını vererek o kitabı anladığınızdan emin olmanızı sağlar. Bu okuduğunuz kitabın izlediğiniz videoya katkı sağlayacağı anlamına da gelebilir. Bütün bunlar size konuşma ve anlamayı daha kolay hale getirecek ve daha fazla kelime ve gramer öğrenmenizi sağlayacaktır. 

Bazen, yeni bir dil öğrenmenin en zor kısmı sizi öğrenirken eğlendirecek içeriği bulabilmektir.

Herkes aynı TV şovlarından, küçük film kütüphanelerinden veya kitaplardan sıkılabilir. Ama YouTube ile yığınla içerik parmaklarınızın ucundadır. Ne zaman isterseniz değiştirebilirsiniz.

İyi izlemeler! 

 

    Etiketler: