YDS Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

Ahmet Bican Gülcü
YDS Sınavına Gireceklere Tavsiyeler
  • 17 Şubat 2020
  • Ahmet Bican Gülcü

YDS Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

Bir kısmımızın en büyük derdidir bu YDS isimli sınav… Bu bir kısmımızın büyük bir kısmının da derdi nasıl başlayacağı, iyi bir kursa gitmesi mi yoksa tek başına halledebilir misi, hangi kaynakları kullanması, sınav öncesinde ve esnasında neler yapması vb. Bu yazımızda bu ve bunun gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Let’s roll :)
1.    Nasıl Başlayacağız 
Öncelikle kendinizi zihni olarak hazır hissetmeniz gerekmekte. Başlamalısınız ki bitiresiniz. Bu düşünceye sahip olduktan sonra başlamanız, “start vermeniz” daha kolay olacaktır. Bu kafaya girdikten sonra hemen kendinizi sınamaya kalkmayın. Çünkü çıkan sonuç, hedeflediğinizden düşük olacak ve sonucunda motivasyon kaybı yaşama olasılığınız çok yüksektir. O yüzden ilk etapta sadece çalışın. Varsa eski bilgilerinizin üzerine koyup, yoksa yeni bilgiler edinip kendinizi test edilmeye hazır hissettiğinizde kalem kağıt başına oturmanız sizin için daha motive olacaktır. 
2.    Kendi Başınıza mı Halledeceksiniz, Yoksa Bir Kursa mı Gitmelisiniz
Eğer yeterli altyapıya sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hatta bu işin bir uzmanı belli deliller ışığında “sen bunu altından kalkabilirsin” diyorsa uygun kaynaklarla tek başınıza çalışmayı deneyebilirsiniz. Sanıyorum ki başarı şansınız yüksek olacaktır. Uygun kaynaklar için İngilizce YDS İçin En İyi 7 Kaynak başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. 
Ancak böyle bir durum söz konusu değilse bir kurstan veya özel hocadan destek almanız amacınıza daha çok hizmet edecektir. Özel Ders İçin Öğretmen Seçme Kılavuzu başlıklı makalemizden özel ders hocası seçimiyle ilgili tavsiyelerimize göz atabilirsiniz. Fakat bir kursa gitmek için izleyeceğiniz yollar biraz daha farklı. 
Birçoğumuz bir kurs seçerken etrafımızdakilerin önerilerini dikkate alıyoruz. Esasında mantıklı bir yaklaşım ama her hizmeti satın alırken iyi ölçüp tartmamız gerektiği aşikar bir konu, bu gerekçeyle kurs seçimini de biraz irdeleyerek yapmamız gerekiyor. İlk etapta kayıt olmaya niyetli olduğunuz kursun, sizi, sizin seviyenize uygun olarak bir kurda başlatması gerekmektedir. Bunu da yaptığı sınavla belirleyecektir. Palas paldıras sizi derse sokan bir kurstan hayır beklememenizi tavsiye etmek isterim. Diğer bir konu kursun sizlere sunduğu başarı referansları. Eğer bu referansları sizlere somut olarak gösterebiliyorsa bir puan daha kapmış demektir. Kurstan karşılamasını beklediğimiz üçüncü madde ise kaynak kitaplardır. Eğer bir kursun kullandığı materyaller yeterli değilse, öğretmen kalite puanı ne kadar yüksek olursa olsun işinizi kolaylaştırmayacaktır. Ayrıca, bir İngilizce öğretmeni olarak, unutulmamalıdır ki kaynak kitap ne kadar etkili olursa, öğretmen de içindeki bilgi, birikim ve cevheri o kadar fazla ortaya çıkaracaktır. Başka bir husus da devamlılık ile ilgili. Eğer çok önemli bir işten dolayı bir veya daha fazla dersi kaçırdığınızda, kursunuz bunun telafisini vaat ediyorsa bizden bir puan daha almış demektir. Dikkat edilmesi gereken başka bir durum ise vaatlere kanmamanız gerektiği. Çok cazip zamanlarda çok ileri düzeylere gidebileceğinizi vaat eden yerler var. Ancak dil öğrenimi bu kadar kolay ve az zamanlı bir şey değildir. Son olarak da fiyatlara aldanmayın. Çünkü bazı kişi veya kuruluşlar insan psikolojisini de kullanarak fiyat belirleyebiliyor. Peki bu psikoloji ne diyor? Kimimiz satın almak istedikleri ürün veya hizmetleri bazen “pahalıysa iyidir” mantığıyla elde ediyor. Bu bazen geçerli olabiliyor ama bazen de ticari bir kurnazlığa kurban gidiyoruz. Buna aldanmak yerine yukarı bahsedilen birkaç konuya dikkat ederek ve internette de iyi bir araştırmayla karar vermek şuan için daha makul. 
3.    Sınav Öncesi ve Esnasında
Sınav öncesi hazırlıklara yukarıda büyük ölçüde değinmiştik. Fakat burada alması gereken bazı hazırlık uyarı var. Örneğin taktik ezberlemek. Bu taktikleri düşünürken sınavda vakit kaybetme olasılığınız çok yüksek. Çünkü dil, matematik veya geometri gibi formüllere, tekniklere dayalı bir şey değildir. Mantıklı bazı durumlar işe yarayabilir; örneğin paragrafa “Second” ile başlanması saçmadır. Ama unutulmaması gerekir ki “break”ten sonra “in” de gelir “up” da gelir. Artık burada üstüne düşünmemiz gereken şey hangi formülün işe yaradığı değil, sorunun bizden istediğine göre hareket etmektir. 
Ayrıca, sınava girenlerin genel şikayeti “her branştan” soruyla karşı karşıya geldikleri. Bunun da çözümünü hazırlık sürecinde diğer alanlardan da metinler okumak ve sınav esnasında karşınıza gelen bu soruları daha önceki öğrenmelerinizle birleştirerek çözmek. 
Yazımızda yüzeysel ve genel bir tavsiyeye yer verdik. Kelime, dil bilgisi gibi herkes tarafından kabul görmüş detaylarlar ilgili tavsiyelere sitemizde rahatça ulaşabilir, size en kolay gelen yolla bu ihtiyacınızı gidermeye yönelik çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.