Yaşasın! İngilizce Rüya Gördüm

Salih Uyan
Yaşasın! İngilizce Rüya Gördüm
  • 13 Ağustos 2016
  • Salih Uyan

Yaşasın! İngilizce Rüya Gördüm

Bildiğin gibi rüya bilinç dışı gelişen bir olaydır. Birçok insan rüyasında İngilizce konuşabilir. Ama rüyayı toptan İngilizce görmek o dile çok hâkim olduğunu, çok fazla vakit geçirdiğini gösterir. Yani neredeyse anadille eşit bir konumda olduğunu ortaya çıkarır.

Bu da aslında maaleesf çok rastlanan bir durum değil.

Aslında iş görüşmelerinde “İngilizce konuşabiliyor musunuz?” yerine “İngilizce düşünebiliyor musunuz?” diye sorulsa daha iyi olur. Ama biz maalesef genelde İngilizce düşünmek yerine İngilizceyi düşünüyoruz.

İngilizin başı çatlar mı?

Hedef dilde cümleyi kuran kişi Türkçeyi referans alırsa Türkçe düşünmüş olur. Mesela “Başım çatlıyor,” demek isteyen bir kişi doğrudan Türkçe düşünürse, “My head is cracking,” falan der.

Tutup yabancı adamın birisine “Ayağıma kara sular indi,!” cümlesine aynen çevirip söylersen saçma bir durum oluşur. 

Neyse, biz konumuza dönelim. İngilizce rüya görebilmen için, İngilizce'yi kafana çok takmış olman, çok fazla vakit geçirmiş olman lazım. Bu konu da işte bu yüzden önemli. Yoksa bir insan durup dururken İngilizce rüya görmez.

Düşün ki rüyanda kötü adamlar tarafından kovalanıyorsun. Rüyanın heyecanı ve aksiyonu zirvede. Tam bu durumda insan durup dururken, "Hey, stop chasing me!" diye bağırabilir mi? Eğer İngilizce delisi değilse çok zor. Muhtemelen, "Kovalamayın lan beni!" diye bağırır.

Ama gece bir saat İngilizce kitap okumuş, bir tane İngilizce film seyretmiş, uyumadan önce de İngilizce öğrenimiyle ilgili bir şeyler düşünmüşse muhtemelen kovalayan adamlara dönüp Hollywood filmlerini çağrıştıran bir şekilde İngilizce bağırabilir.

En berbat rüya durumu

Tabi bir de İngilizce rüya görüp konuşamama durumu var.

Bir arkadaş, "İngilizce rüya gördüm," demişti. "Anlatsana, ne gördün?" dedim. "Ben bir şey demedim. Bir adam bana İngilizce bir şeyler söyledi. Anlamadım ve konuşamadım," dedi. Morali acayip bozuktu.

"Madem ne dediğini anlamadın, adamın İngilizce konuştuğunu nasıl anladın?" dedim. "Ne bileyim ya, rüya işte!" diye cevap verdi.

Demek ki İngilizce rüya görmek yetmiyor. Rüyada İngilizce konuşmak istiyorsan, şimdi Türkçe makale okumayı bırakıp, aç bir İngilizce kitap oku, İngilizce haber seyret. Sonra da yat.

Bakalım İngilizce rüya görebilecek misin? 

 

    Etiketler:
Salih Uyan
Salih Uyan

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum, e-Beveyn Olmak, Şimdi Gözlerini Açabilirsin kitaplarının yazarı.