TOEFL ve IELTS Arasındaki 15 Fark

Ahmet Bican Gülcü
TOEFL ve IELTS Arasındaki 15 Fark
  • 30 Ağustos 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

TOEFL ve IELTS Arasındaki 15 Fark

Bu makalenin başlığına tıkladıysanız, muhtemelen ya üniversitenin hazırlık sınavını atlamaya çalışıyorsunuzdur, ya hazırlıkta kalmış ve bir çözüm yolu bulmaya gayret ediyorsunuzdur, ya da yurt dışında bir üniversiteye veya işe başvuruyorsunuzdur. 

Tabi bu üç grubun dışında olup da, İngilizce öğrenirken motivasyon olsun ve somut bir hedef doğrultusunda çalışayım diyor da olabilirsiniz. Eğer böyleyse takdir edilesi bir durumdasınız demektir. 

Bu aşamadan sonra bu sınavlara bulaşan herkesin sorduğu o malum soru gelir ve hayatınızın belirli bir süresinde yanınızdan hiç ayrılmaz; “TOEFL’a mı girsem, IELTS’e mi?”

Eğer üniversiteniz veya başvuracağınız kurum bu sınavlardan bir tanesini istiyorsa, zaten çok düşünmeye gerek yok. Ama her iki sınav belgesini de kabul olacağı bir durumunuz varsa, o zaman bu makaleyi okuyup belki daha kolay karar verebilirsiniz.

Bu arada genel kültür olması açısından açılımlarını da verelim; IELTS’ International English Language Testing System – yani, Uluslararası İngiliz Dili Test Sistemi ve TOEFL (Test of English as a Foreign Language – yani, İngilizce Yabancı Dil Testi.

TOEFL ve IELTS Arasındaki 15 Fark

1- Öncelikle IELTS İngiliz, TOEFL Amerikan’dır. Bu durumda İngiltere’deki üniversiteler veya kurumlar TOEFL sınavını çok sallamaz. Aynı şekilde Amerikalılar da IELTS’i sınavdan saymazlar. Doğal olarak da IELTS İngiliz veya Avusturalya İngilizcesini baz alır. TOEFL sınavında ise genelde Kuzey Amerika İngilizcesi kullanılır. Bu fark çok önemli değilmiş gibi gözükebilir. Ama eğer İngiliz aksanını anlamakta zorluk çekiyorsanız ve Amerikan İngilizcesine aşinaysanız, IELTS sınavında İngilizce seviyenizden bağımsız olarak türlü problemler yaşayabilirsiniz. 

2- Türkiye’de TOEFL sınavına hazırlanan kişiler için öğretmen ve kaynak çok daha boldur. Kitapçıya gittiğinizde 10 tane TOEFL hazırlık kitabı varsa, 3 tane IELTS kitabı olur. Benzer şekilde özel ders hocası ararken, IELTS dersi veren hoca bulmakta zorlanabilirsiniz. 

3- TOEFL sınavı standarttır ve tek formatta yapılır. Ama IELTS General English (Genel İngilizce) ve Academic English (Akademik İngilizce) olarak iki farklı formatta yapılır. Sizden IELTS sertifikası isteyen kurum hangi tip belgeyi istediğini belirtmişse problem yok. Ama bu durum belirtilmemişse, sınava girmeden önce mutlaka bu durumu öğrenmeniz gerekir. Çünkü iki sınav hem içerik, hem de zorluk olarak farklıdır. 

4- İki sınav da ücretlidir ve genel olarak ücretleri birbirine yakındır.

5- Her iki sınavın da geçerlilik süresi iki yıldır. 

6- TOEFL'da her bölüm 30 puandır ve sınav toplam 120 puan üzerinden değerlendirilir. IELTS sınavında ise her bölüm 9 puandır ve sınav sonucu bölümlerin ortalaması alınarak yine 9 puan üzerinden hesaplanır.  

7-  TOEFL sınavı baştan sona çoktan seçmeli olarak devam eder. Yani verilen seçenekler arasında en şık şıkkı seçerek sınavı yaparsınız. Ama IELTS sınavında çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı veya eşleştirmeli bölümler de vardır. Eğer çoktan seçmeli testlerde çok daha iyiyim (yani iyi atarım) diyorsanız, TOEFL sınavını tercih edebilirsiniz. 

8- TOEFL sınav süresi 4 saat, IELTS ise 2 saat 45 dakikadır.

9- İki sınavda da 4 bölüm vardır. Yani Reading, Writing, Listenin ve Speaking. Ama bu bölümlerin sıralamaları sınavlarda farklılık gösterir. IELTS Listening – Reading – Writing – Speaking sırasıyla, TOEFL ise Reading – Listening – Speaking – Writing sırasıyla yapılır.

10- TOEFL bilgisayardan online olarak yapılır. Bu yüzden bir sürü kişiyle aynı ortamda, kulağınızda kulaklıklarla sınava girersiniz. IELTS sınavı kağıt kalemle yapılır ve genelde sınav yapılan mekanlar daha rahat olur. Ama IELTS sınavında dinleme parçası çalarken dışarıdan korna çalarak bir araba geçerse veya arkanızda oturan eleman gürültülü bir şekilde öksürürse durum sakat. Bunun için IELTS sınavına hazırlanırken, özellikle dinleme bölümlerini kalabalık ve gürültülü ortamlarda yaparak kendinizi biraz hazırlayabilirsiniz.  

11- TOEFL sınavında reading bölümünde her okuma parçası için ayrı zaman verilir. IELTS sınavında ise zaman ortak. Yani kolay bir okuma parçasını hızlıca yapıp, kazandığınız zamanı daha zor olan okuma parçası için harcayabilirsiniz.

12-  Speaking bölümlerinde TOEFL sınavında karşınızda bilgisayar var ve onunla muhabbet ediyorsunuz. IELTS sınavında ise karşınızda canlı kanlı insan var. Kimisi için bilgisayara konuşmak daha kolay, kimisi için insana. Ama genel olarak düşünürseniz, bilgisayara konuşmak daha zor ve yapay. Bu yüzden IELTS konuşma bölümü daha avantajlı olarak düşünülebilir. 

13- TOEFL sınavı tek günde yapılır ve biter. IELTS sınavında ise konuşma bölümü genellikle yazılı sınavdan birkaç gün sonra yapılır. 

14- Writing bölümünde iki sınav arasında önemli bir fark var. IELTS sınavında kalemle, TOEFL sınavında klavyeyle yazıyorsunuz. Eğer on parmağınız varsa (yani on parmak yazabiliyorsanız) TOEFL sınavında büyük bir avantaj elde edebilirsiniz. Çünkü IELTS sınavında yazayım, sileyim derken bayağı bir vakit kaybedebilirsiniz. Bir yandan da manuel olarak yazdığınız kelimeleri saymak zorundasınız. Bu yüzden TOEFL yazma bölümü bence daha avantajlı. 

15- IELTS Writing bölümünde iki bölüm vardır; Birinci bölümde bir grafik veya tabloyu yorumlayıp, bununla ilgili yazı yazmanız gerekir. İkinci bölümde de size verilen bir konuyla ilgili akademik bir yazı yazarsınız. TOEFL sınavında da iki bölüm vardır. Birinci bölümde bir paragraf ve aynı konuyla ilgili bir dinleme parçası verilir ve bu ikisini değerlendiren bir yazı yazarsınız. İkinci kısımda da IELTS sınavında olduğu gibi bir konu verilir ve bu konu hakkında yazmanız istenir.  

    Etiketler: