TOEFL Speaking Başarısı İçin 6 İpucu

Ahmet Bican Gülcü
TOEFL Speaking Başarısı İçin 6 İpucu
  • 25 Ocak 2020
  • Ahmet Bican Gülcü

TOEFL Speaking Başarısı İçin 6 İpucu

Kabul edelim ki bahsi geçen sınav için kelime haznenizi genişlettiniz ve daha iyi konuşmak için gerekli okumalarınızı tamamladınız. Ama TOEFL’daki informal ve akademik sorularla ilgili başka ne yapabilirsiniz hiç düşündünüz mü?
İşte burada devreye derdimizingilizce.com giriyor ve size konuyla ilgili 6 muhteşem ipucu veriyor. 
1-    Özet Çıkarın 
Bildiğiniz üzere TOEFL’ın bir kısmı da belli bir konu hakkında bir metin okumak. Siz metni okuduktan sonra birinin o metin hakkındaki konuşmasını dinliyorsunuz. Dinledikten ve not aldıktan sonra sizden okuduğunuz ve dinlediğiniz şeyler hakkındaki soruları cevaplamanız isteniyor. 
Bu istenenleri pratik yapmanın en iyi yollarından birisi, tercihen bilimsel veya akademik ve kısa makaleler okuyup konuşarak özetlemek. Dikkat etmeniz gereken şey yalnızca ana fikirlere odaklanmak ve kendi kelimelerinizi kullanmak! 
Ayrıca bu bölümde sizden, kıyaslama yapmanız ve dinlediğiniz diyalogu, o metne bağlamanız bekleniyor. Özetleme yaparken kullanacağınız kelimeleri internette veya çalışma kitaplarınız arasında yapacağınız bir araştırma ile kolayca öğrenebilirsiniz. 
2-    Not Almaya Başlayın
Bunu da ilk bölümdeki gibi yapacaksınız ama bir farkla! Bu bölümde metin değil, ses dosyalarını kullanacaksınız. Nasıl mı olacak? En basitinden, internette bulunan yaklaşık 2 dakikalık kaydedilmiş konuşmaları temin edebilirsiniz. Dinlerken ana argümanlar hakkında notlar alın ve metindeki farklılıkları bulmaya çalışın. Sonra da bu notları kullanarak, metinle ilişkili bir şekilde, ses dosyasını özetleyin. Tabi ki konuşarak!
3-    Fazla Phrasal Verb Kullanmayın
Aslında neredeyse tüm İngilizce sınavları bu phrasal verb olayını sever ama buradaki fark, phrasal verbleri usulünce ve uygun olarak kullanmak. TOEFL resmi ve phrasal verbler biraz daha informal olduğu için TOEFL sınavında fazla phrasal verb kullanmak dikkatleri üzerinize çekecektir. Dediğim gibi, kararınca ve isabetli kullanmak burada önem arz ediyor!
4-    Konuşmanızı Kaydedin 
Herhangi bir konuşma sınavına hazırlanırken, sesinizi kaydedip sonrasında dinlemek sınav hazırlığı sürecinde size iyi bir yol katettirir. Aynı şey TOEFL Speaking için de geçerli. Kayıt cihazım yok diye üzülmeyin. Hepimizin elindeki akıllı telefonlar bu işi gayet güzel hallediyor. Dolayısıyla cihaz eksikliğini mazeret olarak kabul etmiyoruz! 
Bir de kendinizi tekrar tekrar kaydetmeyin. İlk önce kaydettiğiniz şeyleri dinleyip hatalarınızı görün. Kullandığınız kalıpları, telaffuzunuzu ve ses tonunuza iyi kulak verin. Kabul ediyorum, kendi sesinizi duymak çok kötü gelebilir ama inanın bana bu etkinlik, İngilizce konuşmanızı mükemmel hale getirmek için mükemmel bir araç. 
5-    Çeşitli Fiil Tenseleri Kullanın
Soruyu okuduğunuzdan VE dinlediğinizden emin olun. TOEFL’da soru, aynı zamanda yazılı olarak da size verilecek. Bu, size hangi tense’i kullanacağınıza dair yardımcı olabilir. Birçok öğrenci, konular kendiyle ilgili olduğu için 1. ve 2. soruda yanılabiliyor. Bu yanılgı da genelde öğrencilerin present simple tense kullanımıyla gerçekleşiyor. 
Daha anlaşılır olması için; eğer soruda will varsa veya soru gelecekle ilgili bir soruysa, anlaşılmalıdır ki burada future tense kullanılmalı. 
Özetle, sınav yapanlar sizin gramer kullanımınızın ve kelime genişliğinize bakacak. Eğer iyi bir not hedefliyorsanız, konuşurken size ne sorulduğunu da dikkate alarak çeşitli tenseleri kullanın. 
6-    Kısa Kesin!
İngilizceyi yabancı dil olarak konuşanlara yapılan konuşma sınavlarında yapılan en büyük hatalardan birisi de soruyu tekrar etmek! Bunu gereksiz yapan iki şey var. Birincisi, vakit kaybı olması, özellikle de sınırlı zamanınız varsa. Karşınızdaki soruyu zaten söyledi, tekrarına ne gerek var? İkincisiyse, doğal değil! Türkçe’de böyle bir şey çok normal karşılanmaz. Tabi bir abiye Faruk Eczanesini sormadıysanız :)