Programlama Öğrenirken İngilizceyi De Aradan Çıkar

Cüneyt Ali Mert
Programlama Öğrenirken İngilizceyi De Aradan Çıkar
  • 20 Ağustos 2018
  • Cüneyt Ali Mert

Programlama Öğrenirken İngilizceyi De Aradan Çıkar

Yeni bir dili öğrenmede genellikle motivasyonu öldüren bir şey, diyelim ki bu dil İngilizce olsun, dilin yararlılığı konusundaki şüphemizdir. Bunun yanında bu kadar zaman ve para yatırmaya değip değmeyeceği.

“Ya İngilizce'yi kullanma şansı bulamazsam? Ya bu dili konuşmaya gerçek hayatta hiç ihtiyaç duymazsam? ”Birçok kez, bu tür düşüncelerin dil öğrenme sürecini durma noktasına getirdiğine şahit oldum. Tabii ki, bu olumsuz düşünceler doğru değil ve İngilizce gibi yaygın olarak konuşulan bir dili öğrenmek günlük yaşamınızda kesinlikle yararlı olacaktır. Fakat bu tür düşüncelerden nasıl kurtulabiliriz?

En iyi tavsiyem: başka bir şey öğrenmek için İngilizce'yi kullan. Bu sayede zamanınızı ve çabalarınızı iki farklı projeye yatırmış olursunuz ve bunlardan birinin en az iki katına çıkma şansı olacak. İşte bu yöntem sizi “ziyanlık zamanlar” düşüncesinden kurtaracaktır.

İngilizce öğrenirken başka ne öğrenmeliyim? 

Gökyüzü, sınırdır. Orada milyonlarca web sayfası, video ve etkileşimli öğreticileri takip ederek istediğiniz hemen hemen her şeyi öğrenebilirsiniz. Yani, bilgisayar ve programlama ile ilgili bir şey öğrenin.

Neden bilgisayarlar?

İlk olarak, günlük yaşamınızda ve kariyerinizde bilgisayarlara ihtiyacınızın olması gibi büyük bir şans var. İkincisi, bilgisayar bilimlerindeki orijinal dil İngilizce olduğu için, yüksek kaliteli öğrenme materyallerinin hepsini İngilizce olarak bulma şansınız olacak.

Peki bunu kendi üstünde denedin mi? 

Evet. Lisede programlamayı öğrenmeye başladım ve o zamanlar İngilizce seviyem temel düzeydeydi. Programlama için bir ilgim vardı, fakat kitaplar İngilizceydi ve Türkçe tercümeleri okunamıyordu, okusanız da anlamsız cümlelerle karşılaşıyordunuz. Böylece, İngilizce kitaplarla programlama yapmayı ve İngilizce video eğitimlerini izlemeye başladım. Şimdi hem programcıyım hem de İngilizcem fena sayılmaz.

İngilizce seviyem ne olmalı?

A2 seviyesi bu amaç için yeterince yüksek olduğunu söyleyebilirim. İngilizce alfabeyi okuyabilir ve bir sözlük kullanabilirsiniz, bu genellikle bu işi yürütmek için yeterlidir. Tabii ki, daha yüksek seviyelerde İngilizce ile daha kolay olur, ancak herhangi bir seviyede yapılabilir. Sadece daha fazla zaman harcamak gerekebilir.

Nasıl başlamalıyız?

İlk olarak, öğrenmek istediğinize karar verin. Benim önerim mi? Web tasarımı ve web programlama ile ilgili konuların üzerine gidin. Web tasarımı popüler bir alandır, talep te çok olduğu için başlangıç noktası için kolay bir nokta olarak düşünülebilir.

Tamam o zaman, hadi başlayalım!

Artık web teknolojilerini öğrenerek İngilizce dil becerilerinizi geliştirmeye karar verdiğinize göre, çevrimiçi olarak sunulan içerikleri inceleyebilirsiniz. Sadece ücretsiz olan kurslara odaklanıyorum. Aşağıda hem web siteleri oluşturmayı öğrenebileceğiniz hem de İngilizcenizi geliştirmeye başlayacağınız web kursları listesini veriyorum.

Codecademy

Codecademy başlamak için en iyi yerdir. Altı farklı programlama dilinde ücretsiz kodlama sınıfları sunar. Tüm dersler etkileşimli çevrimiçi kurslardır. Ocak 2014'e kadar, yaklaşık 24 milyon kullanıcı Codecademy'yi kullanmıştır. Bilgisayar programlamasında yeniyseniz, bu sitenin HTML Temelleri (HTML Fundamentals) kursu ile başlayın. Basit web sayfalarının nasıl yapıldığını öğretir.

Yönlendirmesi çok basittir; sadece kendi web sitesini ziyaret edin ve öğrenmeye başlayın. Tarayıcıda her şey gerçekleştiği için yazılım yüklemesi gerekmez. İngilizce öğrenmenize nasıl yardımcı olabilir? Codecademy kursları, okuma ve anlama becerilerinizi geliştirmek için çok faydalı olacaktır, çünkü temelde İngilizce yazılmış olan talimatları okuyup takip edeceksiniz. Forumlardaki tartışmalara katılarak yazma becerileriniz için de pratik yapabilirsiniz.

Ayrıca, Codecademy kurslarından öğrendiklerini kullanarak kayda değer bir şey yapan insanlar hakkında bilgiler okuyacağınız ücretsiz e-posta bültenlerine abone olun.

Udacity

Udacity, üniversite dersi standartlarıyla birçok harika kurs sunmaktadır. Öğrencilere bazı belirli özellikleri ücretli sunmakla beraber eğer bu özelliklere ihtiyacınız yoksa tüm kurslarını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Udacity hakkında güzel bir özellik te, tüm derslerin video konferanslarla gelmesi. Böylece sadece okuma ve yazmayı değil, dinleme becerilerinizi de geliştirebilirsiniz.

Bilgisayar bilimlerinde yeniyseniz, Bilgisayar Bilimleri Dersine Giriş (Introduction to Computer Sciences) kursuna katılın. Bilgisayar bilimlerine esaslı bir giriş yapmanızı sağlar. Videoları seyredebilir, egzersizleri yapabilir ve sorularınıza forumlarda cevap arayabilirsiniz.

Udemy

Udemy’de birçok faydalı ders sunmaktadır. Udemy’nin en güzel özelliklerinden biri bulacağınız kurs çeşidinde sınır olmamasıdır. Her şey bilgisayar bilimleriyle ilgili değildir ve kursların çoğu kullanıcı tarafından oluşturulmuştur. Tüm kurslar ücretsiz olarak sağlanamaz, ancak seçebileceğiniz çok sayıda ücretsiz kurs var. Yani Udemy’i kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Unutmadan, Udemy bir Türk girişimidir.

Not: Yazı tercüme bir yazı olmakla beraber çeviri yaparken yazar bir çok bölümünü kendine de uyarlayarak yazmıştır.

Orjinal Metin için tıklayınız.

Cüneyt Ali Mert
Cüneyt Ali Mert

IT Öğretmeni, yazılım ve tasarımlar yapar.