Neden Öğrenemiyorsun?

Salih Uyan
Neden Öğrenemiyorsun?
  • 13 Ağustos 2016
  • Salih Uyan

Neden Öğrenemiyorsun?

Türkiye’de İngilizce yüzünden mutsuz olan o kadar çok insan var ki üzülmemek elde değil.  Yani tek olan anadiline uygun bir aday bulup izdivaç niyetine giren ama daha söz döneminde yüzüğü atan insanlarla dolu çevremiz.

Bu insanlar ilişkide bir sürü problem yaşadığı için de bir daha bulaşmak çok zor geliyor ve anadilleriyle mutlu mesut yaşamaya devam etmeyi tercih ediyorlar.

Tanışma anı ilişkinin geleceğini belirler

Yabancı dille ilk tanışma da çok önemlidir. Düşünki, seni birisiyle tanıştırıyorlar ama iyi bir ilişki kurmanız için gerekli ortamı sağlamıyorlar. Daha sonra da her karşılaştığınızda iğreti bir muhabbet gelişiyor aranızda. Tanımadığınız bir komşunuzu her sabah asansörde görmek gibi bir şey. Bu insanla tanışıp ortak bir şeyler bulabilirsen sabahları birkaç kelime konuşabilirsin. Ama böyle bir ilişki kuramazsan, her sabah büyük bir gerginlik yaşayacaksın demektir. Karşılaşmamak için türlü yollar denersin. Ama sen eğer ilk tanıştığın bir insanı, sırf tipinden dolayı silmişsen büyük bir hata yapmışsın demektir. Bir şans vermelisin ve tanımaya çalışmalısın.

Öyleyse komşunu ilk gördüğün andan itibaren gülümse, hal hatır sor ve hakkında bir şeyler öğren. Böylece karşılaştığında konuşacak bir şeylerin olur ve hayatını her gün olumsuz etkileyen bir duruma son ver.

Kuantum fiziğinden bahsetmiyoruz!

İngilizce bazı diğer dünya dilleriyle karşılaştırıldığında çok kıytırık bir dildir. Peki, sen o kadar uğraşmana rağmen niye öğrenemediniz bu dili? Sakın kafanın basmadığını falan söyleme! Çünkü Kuantum fiziğinden bahsetmiyoruz. Dünyada milyarlarca insanın konuşabildiği bir dilden bahsediyoruz. Eğer dile karşı yeteneğim yok falan diyorsanız size bir soru; Türkçe konuşabiliyor musunuz? Cevabınız evetse, doğuştan getirdiğiniz bir dil yeteneğiniz var demektir. Aksi halde Türkçe de konuşamazdınız.

Dil eğitiminde üç yanlış kaç doğruyu götürüyor?

Niye ülkemizdeki birçok insan tüm gramer konularını içeren çoktan seçmeli bir testten 95 alabiliyorken, Simple Present Tense ile basit bir cümle kurmakta zorlanıyor biliyor musunuz? Cevap gayet basit… Dil kesinlikle boşluk doldurmak veya şık işaretlemek için değil, iletişim kurmak için öğrenilir. Dil kursları veya okullar öğretemiyor deyip kestirip atmak doğru olmaz. Evet, belki böyle söyleyenlerin haklılık payı vardır ama asıl problem sizde. Sınavlardaki gibi üç yanlış bir doğruyu götürmüyor dil eğitiminde. Bir yanlış, onlarca doğruyu götürebiliyor.

Piyasada İngilizce öğrenmek için kullanabileceğiniz belki yüzlerce, belki binlerce kitap var. Bu kitapların hepsinde de gramer açıklamaları, kelime egzersizleri, okuma parçaları gibi bölümler yer alıyor. Ve bu kitapların hepsinin ortak bir tarafı var. Kitabın kapağını açtığınızda, bütün sayfalarında dilin bir amaç olarak kullanıldığını görürsünüz. Yani her sayfada bir gramer kuralı açıklaması ve dilin yapısıyla ilgili öğretici bölümler görürsünüz.

Ve siz bu kitabın içine gömülüp, dilin aslında fiziği olan yapıları çözmeye çalışırken iletişim kelimesi aklınıza bile gelmez. Sonuç olarak da şu anda Türkiye’de dil öğrenemeyen grubun içinde bulursunuz kendinizi. Yani gayet normal!

Dil eğitimini iki zil arasına sıkıştırmayın

İki zil arasına sıkışıp kalan dil eğitimini evine buyur etmeyen, hayatının bir parçası olarak görmeyen bir kişinin dil öğrenmesi imkânsızdır.

Okulda sekiz yıl boyunca İngilizce derslerine İngilizce öğretmeni yerine sohbeti güzel bir İngiliz girseydi ve sadece sohbet etseydi şu anda İngilizce konuşuyor olurdunuz. Ne kadar korkunç bir iddia değil mi?

Sanki Türkiye’de gizli bir örgütün üyeleri bir araya gelmişler ve biz ne yaparız da müfredatta İngilizce dersi olduğu halde bir şey öğretmeyiz diye kafa yormuşlar. Ve sonunda etkili bir yöntem bulup uygulamaya başlamışlar.

Zihniyet değişmeden hiç bir şey değişmez. Theodore Zeldin’in bir sözü var. Diyor ki; “Zihniyetler buyrukla değiştirilemez. Çünkü yok edilmesi neredeyse imkânsız olan bir şeye, hatıralara dayanırlar.” Senin öğretmenlerinin de hatıralarında hep aynı yöntemler olduğu için sistemi devam ettiriyorlar.

Bu yüzden İngilizce öğrenmeye karar veren bir insan önce doğru bir düşünme sistemi geliştirmeli. Yabancı dilin gramer yapılarından ibaret olmadığını, iletişim kurmak için dilin bütün yapısına hâkim olmak gerekmediğini anlamak gerekiyor.

 

    Etiketler:
Salih Uyan
Salih Uyan

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum, e-Beveyn Olmak, Şimdi Gözlerini Açabilirsin kitaplarının yazarı.