İngilizce bir metin yazmak istediğinizi varsayalım. Gayet iyi gidiyorsunuz, ancak o da ne? Bir kelime yazmak istiyorsunuz fakat anlamını bilmiyorsunuz. Evet… Can sıkıcı bir durum… Ama çözümü var. O da devamlı kelime pratiği yapmak. Daha kolayı, gözünüzü İngilizce kelimelere aşina hale getirmek…
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bu basit çözümü aplikasyonlarla, Türkçesiyle uygulamalarla, sağlayacağız. Android bir cihazınız varsa, herhangi bir derse veya fazladan çabaya gerek kalmadan, günün istediğiniz anında kelime haznenizi artırabilirsiniz.
Peki neden bu işi uygulamalarla halletmeye çalışacaksınız?
Gelelim sabahtan beri bahsini ettiğimiz o meşhur 7 uygulamaya;
Ne hikmetse flashcardlar hala modasını yitirmedi ve kelime öğretiminde hala işe yarıyor…
Herhangi bir seviyedeki İngilizce öğrenicisi için gayet kullanışlı bir uygulama olan VocApp, aynı zamanda kullanıcılarına istediği zorluk seviyesini seçme imkanı da tanıyor ve bu da uygulamayı daha çekici hale getiriyor.
Uygulama, kelimelerin tüm yönlerini görmeniz amacıyla karmaşık öğeler kullanıyor ve bu sayede uygulamamız eşsiz hale geliyor.
Bir sürpriz! Kendi flashcardlarınızı oluşturarak daha özel bir deneyim yaşayabilirisiniz.
Bu uygulama için araştırma yaparken rastladığım ortak görüşlerden biri de tüm seviyelerdeki öğrenicilerin bu programa sahip olması gerektiğiydi. Sebebi için de yaptığım araştırmanın sonunda bulduğum sonuçlar ise gerçekten ümit vaat ediciydi.
Her şeyden önce uygulamanın arayüzü sadeydi ve yeni nesil jargonla gayet kullanıcı dostuydu. Bir de kelime temalarından sınav olmanıza olanak tanıyordu. Örnek vermek gerekirse, “Important Words” diye bir tema var ve uygulama, sizin bu temadaki kelimelere ne kadar hakim olduğunuzu ölçüyor. Sonrasındaysa yanlış verdiğiniz cevaplara geri dönüp bu kelimeleri daha sonra çalışmak için kaydedebiliyorsunuz. Basit bir uygulama ancak ne demişler, simple is the best!
Başlangıç seviyesi için önerilir ;)
Bu , daha çok proficiency (yeterlilik) sınavlarına hazırlananların işine yarayabilecek bir uygulama. Nasıl mı? Dünya çapında üne sahip proficiency sınavlarında ihtiyacınız olabilecek binlerce kelime arasında dolaşabiliyor ve bu kelimelerden eşleştirme testlerine tabi tutuluyorsunuz. İsterseniz kelime oyunları bile var.
Uygulama yeni başlayanlar için de faydalı olabilir. Sebebiyse İngilizce kelimeleri kendi dilimizde de tanımlamanıza olanak veriyor.
TOEFL English Vocabulary Cards
Bu da bir flashcard uygulaması ancak hitap kitlesi biraz daha TOEFL için hazırlananlar. Bilisiniz, TOEFL dediğimiz şey İngilizce konuşulan üniversitelere ve ülkelere girmek için de kullanışlı bir araç ;)
Bu uygulama, bu konuda zorlanan öğreniciler için tam bir ilaç. Zira, uygulamadaki yüzlerce kelime, uzman bir TOEFL öğretmeni tarafından seçiliyor. Ayrıca dijital flashcardlar sayesinde kendinizi test edebilirsiniz.
Bu uygulama daha çok orta ve üst öğreniciler için önerilir.
Telefonunuzun interneti mi bitti?? Sorun değil. Neyse ki bu uygulama offline (çevrimdışı) iken de çalışıyor. Uygulamayı daha cazip hale getiren özellikleriyse, basit ve doğru açıklamaları, aslına uygun örnekler vermesi ve tabi ki besberrak telaffuzları… Uygulama, kelimeleri resimlerle de destekliyor. Bu sayede, tepeden tırnağa beginnerlar dahi uygulamadan faydalanabilir.
Bu uygulamada da seviye seçebiliyorsunuz (beginner, intermediate ve advanced) ve hangi seviyede gidiyorsanız ona ait gidişatla ilgili canlı güncelleme alabiliyorsunuz. Ve bu uygulamanın da arayüzü basit…
Çoklu zeka türlerinden hangisine sahipsiniz hiç düşündünüz mü? Görsel zekanız daha ağır basıyorsa tam aradığınız uygulamadasınız! Bu uygulama sayesinde birçok kelimeyi görsellerle öğrenebileceksiniz.
Uygulamada 100 konu var ve her kelime bir resme ve bir ses dosyasına sahip. Aynı zamanda test kısmıyla kendinizi quiz yapabilirsiniz. Bir de çeviri seçeneği ile kelimeleri Türkçe’ye çevirebilirsiniz.
Uygulama, tüm seviyelerdeki öğrenicilerin faydalanabileceği birçok özellikle dolu.
Hakkında okuyor olduğunuz bu uygulama Play Store’daki en popüler uygulamalardan biri. Sebebi ne mi? Temel özelliklere ek olarak bundaki tasarım ve oyunumtırak fonksiyonlar uygulamayı bir miktar bağımlılık yapıcı hale getiriyor.
Doğru yaptığınız her kelimede puan kazanıyorsunuz ve bu puanlar size yeni seviyeler açıyor. Mücadele kısmını uygulamaya güzel yedirmişler.
Mücadele ruhuna sahip olan beginnerlara da hitap eden bu uygulama, intermediate ve advanced seviyelerindeki öğrenicilere daha uygun.