İnternetten İngilizce Öğrenilir mi?

Salih Uyan
İnternetten İngilizce Öğrenilir mi?
  • 11 Ağustos 2016
  • Salih Uyan

İnternetten İngilizce Öğrenilir mi?

İngilizce öğrenmek için interneti ve sosyal medyayı kullanma konusu çok önemlidir. Yani Facebook, Twitter, Linkedin, Google gibi siteleri İngilizce öğrenmek için nasıl kullanırız, onu iyi bilmemiz lazım,

Öğrendiğin İngilizce kelimeleri veya tümceleri Google'da test edebilir miyim diye hiç kendine sordun mu? Bir arama motoru elbette web sitelerinin bulunması için dizayn edilmiştir ama biraz uyanıklık yaparak kendi amacımıza uygun hale getirebiliriz.

Mesela ben bazen yeni öğrendiğim bir kelimenin cümleler içinde nasıl kullanıldığını görmek istiyorum ve defalarca o kelimeyi farklı cümlelerde okuyunca kelimeyi hem unutmuyorum hem de başka bir sürü kelimeyi beynimde yenilemiş oluyorum.

Mesela dün lacuna kelimesini öğrendim. Sonra da şöyle bir bakiyim nedir, nasıl kullanılmıştır, kimler kullanmıştır merakıyla Google'a girdim kelimemi. 130 bin küsur sayfa buldu kelimeyi içeren. Bu kelime kanundaki boşluk anlamına geliyormuş. Başka anlamları da var tabi. Kemikler arasındaki boşluk için de kullanılıyor mesela. Google hepsini söylüyor sana.

Benim en çok hoşuma giden şeylerden bir tanesi de, öğrendiğim bir kelimenin bir filmde nasıl kullanıldığını görmek. Bunun için www.imdb.com sitesine giriyorum. O sitede herhangi bir kelimeyi arattığım zaman, hangi filmde, hangi cümlenin içinde geçmiş bana buluyor. 

Burada film gaflarından tut, unutulmaz repliklere kadar bir sürü bölüm var. Mesela unutulmaz replikler bölümünde şahane cümleler var. Belki de benim sinemaya merakım olduğu içindir bilemiyorum ama ben orada okuduğum cümleleri asla unutmuyorum.

Doğrudan dil öğreten web sitelerinin sayısı milyon tanedir herhalde. Ama bu siteler arasında da seçici olmak, en kaliteli olanları bulmak lazım. Yoksa internet labirentinde yolunu bir kaybedersen bulana kadar bayağı bir vakit kaybedersin.

Aklıma hemen www.esl.about.com sitesi geldi. Örneğin düzensiz fiiller konusuna çalışmak istiyorsun. Bağlanıyorsun bu siteye, arama satırına yazıyorsun konuyu ve site sizin için kaynakları ve interaktif quizleri buluyor. Ayrıca yan taraftaki ana menüyü incelemeyi unutma. Bunun gibi daha yüzlerce kaynak var orada. Hem de her seviyeye göre. Aklıma gelmişken hiç BBC'nin web sitesinden haberleri dinledin mi? Dur onun adresini yazayım:

http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/

Bu bölüme girdikten sonra mutlaka dinleme bölümünü incele. Bu sayfaların ücretsiz olması inanılmaz. 

Kelime öğrenmek için özel siteler de var. Mesela benim çok sevdiğim bir gazete var.

http://www.bangkokpost.com/education/index.htm Bu adamlar ya çıldırmışlar, ya da benim bilmediğim bir şekilde acayip para kazanıyorlar. Sen hem tut haberleri yaz sonra da onları aktiviteye dönüştür. Kelimelerin anlamlarını çıkar falan filan. Bir de bütün bunları ücretsiz yapıyor.

Bizim memlekette kıytırık kitaplar, CDler ateş pahasına giderken bunlar nasıl oluyor da böyle şeyler yapıyorlar, anlamıyorum! Neyse Intermediate veya üzeri İngilizcesi olanlar bu siteden azami ölçüde yararlanabilir. Devamlı okunduğu takdirde faydası daha çok oluyor çünkü kelimeler tekrar edilmiş oluyor diğer makalelerde. 

Sözlük desen zebil. İngilizce-Türkçe sözlük olarak tavsiye edeceğim www.seslisozluk.com ve www.tureng.com var. İngilizce-İngilizce sözlük kategorisinde çok ilginç sözlükler var doğrusu. Mesela www.dictionary.com. Hareketli bir sözlük görmek istiyorsan da www.visualthesaurus.com adresine mutlaka bakman lazım. 

Sen yeter ki İngilizce öğrenmek iste! Kaynaktan bol bir şey yok!

 

    Etiketler:
Salih Uyan
Salih Uyan

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum, e-Beveyn Olmak, Şimdi Gözlerini Açabilirsin kitaplarının yazarı.