Malumunuz, birçoğumuz ya üniversitede öğrenciyiz, ya da çoktan yoğun hayatına atıldık. Çevremdeki isanlardan “Ya vaktim yok be.”, “Öğrenmek lazım da işte …”, “Bu ara çok yoğunuz ya…” gibi şeyler duydukça, İngilizceyi ortaokuldan sonra rafa kaldırmış dostlarımın tozlu bilgilerini tazelemek için aşağıya onların yararına bazı kaynak web-siteleri yazıyorum.
Duolingo biz Türklerin de çok yoğun olarak kullandığı ücretsiz bir yabancı dil öğrenme sitesi. Duolingo, size çocukların öğrendiği yolla İngilizce’yi ve diğer dilleri öğretmeyi hedefliyor. Grameri direk vermiyor, dolaylı olarak anlatıyor. Türkler tarafından çok tercih edilmesinin sebebi ise sitenin dilini, Türkçeye çevirebiliyor olmanız. Fakat daha çok yeni başlayanlara yönelik olduğu için, sağlam İngilizce temeli olanlara pek yardımcı olmayabilir.
Ana sayfanızın dilini Türkçe yapabildiğiniz bu sitede içinde İngilizce ve Türkçenin de dahil olduğu 12 dili öğrenebilirsiniz. Tabiî ki bizim odağımız İngilizce üzerine olacak. Busuu’ya dünya üzerinden 60 milyon insan katılıyor ve bu katılımcılara, native speaker ların (bir dili anadil olarak konuşanların) düzeltmeleriyle İngilizcenin başını çektiği talep edilen dilleri öğretiyor. Busuu’nun işe yaradığını ise 22,5 saat Busuu Premium paketin, bir dönemdeki dil öğrenimine eşit olduğunu iddia etmesiyle anlıyoruz.
Para verip dil öğrendiğiniz programların en meşhurlarından biri Rosetta Stone’dur. Bu site, İngilizce’yi, çevrimiçi dersler, mobil uygulamaları, telaffuz dersleri ve kendine has topluluğu ile maruz bırakarak öğretme mantığını kullanarak çalışır. Bu sistem sayesinde İngilizceyi eğlenerek ve kesinlikle sıkılmadan öğrenebilirsiniz. Türkiye'de bazı okullar bile şu anda yabancı dil eğitim sistemlerini doğrudan Rosetta Stone programıyla tasarlamaya başladı. Yani bu programa güvenmeniz için çok fazla sebep var. Ayrıca İngiltere'ye giderseniz, metro istasyonlarında, açık hava reklamlarında, fuarlarda veya gazetelerde yüzlerce reklamda Rosetta Stone programını görmeniz mümkün.
Normalde neredeyse her şeyi, hatta hafıza egzersizleri ve matematiğe kadar içeriği bünyesinde barındıran Memrise, birçok dil gibi İngilizce için de büyük bir bölüm ayırmış. Diller seçeneğinden English’i tercih ettiğinizde karşınıza çıkacak birçok seçenekten, kendinize uygun olanı seçip öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Çok şirin bir arayüze sahip olan MindSnacks’ın İngilizce öğrenenler için ayrıca oluşturduğu bir kısım yok ama çocuklara yönelik “Kids’ Vocab” adında bir kelime bölümü var. Eğer İngilizce’yi yeni öğrenmeye başladıysanız bu bölüm işinize yarayacaktır. Çünkü burası, İngilizce’yi oyunlarla, çok fazla çaktırmadan öğretiyor.
Bu site temel İngilizce eğitimi almak isteyen yeni başlayanlara hitap ediyor. Gramer, argo ve kısaltmalar, telaffuz, deyimler ve yazma gibi bölümlere ayrılan Fun Easy English, ilginç videolarıyla da sizlere farklı bir deneyim sunuyor.
Taktir edersiniz ki en iyi iki dilli sözlük, her iki dildeki kelimeyi, her iki dilde herhangi bir anlam kaybı olamadan verebilmesidir. Forvo’nun olayı ise; herhangi bir dildeki bir kelimenin, doğru telaffuzuyla Forvo’ya yüklenmesi, yani telaffuz kaybı olmadan verebilmesidir. Bu arada Forvo, 339 dilin, telaffuz sözlüğü görevini yürütmekte. İnternette kelime araştırması yaparken, nasıl okunduğunu doğru olarak öğrenmek isteyenlerin birinci adresi Forvo'dur.
Kelime bilginizi geliştirerek İngilizce öğreniminizi hızlandırın. Aynı zamanda dinleme, okuma ve gramer becerilerinizi pratik yapın. BK’ın ve ABD’nin hit dergilerini ve online bloglarını okuyarak, sınıftan uzak, çevrimiçi olarak İngilizce öğrenme deneyimini yaşayın.
Bu site ise yazarak öğretmeye odaklanmış. Daha da ayrıntılı olarak; siz yazıları yazıp sisteme yüklüyorsunuz. Daha sonra bir native speaker gelip yazdıklarınızda bir hata varsa, o hataları düzeltiyor ve siz de nerelerde hata yaptığınızın farkına vararak o noktaları düzeltebiliyorsunuz. Bu, size de aynı şekilde başkalarının yazdığı yazıları düzeltebilme olanağı sağlıyor.