İngilizce YDS İçin En İyi 7 Kaynak

Ahmet Bican Gülcü
İngilizce YDS İçin En İyi 7 Kaynak
  • 12 Ocak 2020
  • Ahmet Bican Gülcü

İngilizce YDS İçin En İyi 7 Kaynak

Google'a YDS ÇALIŞMAK İÇİN KAYNAK falan yazdığınızda, onlarca kitap çıkıyor karşınıza. "Bu kitapların hangisi iyidir, hangisiyle çalışırsam artık YDS'den bir 70 çekebilirim?" sorularınızı cevaplamak için bir yazı yazdık. Bu yazıda YDS, yani Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı için çalışabileceğiniz, tecrübe edenlerden yüksek notlar almış 7 kaynağı yüzeysel olarak inceleyeceğiz.

Tabi bu liste hedef puanı belli bir noktanın üzerinde olanlara göre hazırlandı. O yüzden hedef puanınız çok yüksek değilse, kitaplarla tanıştığınızda biraz baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Ya da şöyle söyleyelim; Soru çözme tekniklerine kafayı takmış veya sadece şıklara bakarak doğru cevabı bulmaca oynamak isteyenlere göre kitaplar değil bunlar. Ciddi şekilde sınava çalışmak isteyenler ve "İngilizce bilmiyorsan YDS sınavında hiçbir taktik işe yaramaz" fikrine inananlar bu kitapları inceleyebilirler.

1. Building Skills For Proficiency

Birinci sıraya tabiî ki bu kitabı koymamız gerekir. Çünkü, Cesur Öztürk tarafından yazılıp, Pelikan Yayınevi tarafından basılan Building Skills For Proficiency, birçok insan tarafından "YDS sınavına hazırlık başyapıtı" olarak görülecek derece kaliteli bir kitap. Sadece YDS için de değil, diğer birçok uluslar arası geçerliliği olan sınavlar için de başarı dağıtıyor. 

ekşisözlük’te, kitabı tecrübe edenlerin yorumları;

“ing. vücut geliştirmede mükemmellik için teknikler.”
“asmis kitap. taa lise sonda psikopat hocamiz bu kitaptan calistirirdi ve sayesinde o zaman toefl'a girip gecerli puan almistim.”
“yds'ye gireceklerin genellikle yuttuğu, cevaplarını ayrı bir kitapcık olarak veren, ingilizce dilbilgisi kitabıdır. ayrıca cesur öztürk'e saygı duyma ve müteşekkir olma sebebidir.”

Gelelim kitabın özelliklerine; bu kitap yukarıda da belirttiğim gibi, sadece YDS odaklı bir test kitabı değil, aynı zamanda güncel bir soru bankasıdır. Bunun yanı sıra gramer konuları uzatmadan, özet şeklinde açıklanmıştır. Fakat okuma konusunda biraz zayıf kalmış, gelecek baskılarında bu konunun desteklenmesini umuyorum. Kitap, 697 sayfa ve basıldığı Pelikan Yayınevi’nin web-sitesinde 74,75 TL fiyatıyla satılmaktadır. 

2. Fundamentals of Academic English

Bu kitap için, YDS çalışmasına Cesur Öztürk ile başlayacaklara Building Skills For Proficiency’den önceki adres diyebiliriz. Tabi başlangıç derken, İngilizce’ye sıfırdan başlangıcı kast etmiyorum. Tabi ki belli bir altyapıdan sonrasında başlayacakları kast ediyorum. Ancak şunu bilmelisiniz ki, bu iki kitabı bitirmek, çok azim ve gayret ister. Zira ara yüzü sıkıcı, anlatımı yoğundur. Ancak eğer ikisini de bitirirseniz, yazılı herhangi bir sınavda yapamayacağınız çok az şey vardır. Bunun teminatı, internette kitap hakkındaki yorumları aradığınızda rastlayacağınız olağanüstü hayranlık belirtilen yorumlardır. Konu anlatımı kısa tutulan bu kitapta, ağırlık örneklere verilmiş. Ancak sınavlarda işinize yarayacak tüm konuları kapsadığı için, listemizde yerini almıştır. 656 sayfa olan kitap, kendi yayınevinin internet sitesinde 68,25 TL’ye satılıyor. 

3. Reader for All - Vocibook

Eveeett… Yukarıda yazılı iki kitapla gramerimizi baya bi ilerlettiğimizi varsayalım. Ama gramerin tek başına kimseye yetemeyeceğine dair de bir gerçek var. Bu da kelime bilgisi ve okuma teknikleridir. Okan Önalan ve Arif Bulut’un hazırladığı ve tecrübe edenlerin çok memnun kaldığı bu iki kitabın ilki ikinci kitaba altyapı oluşturması amacı taşır. Tecrübeliler, bu kitaplarla çalışmanın oldukça zevkli olduğunu aktarıyorlar. İlk kitap olan Reader for All, basımevi olan Pelikan Kitabevi’nin web sayfasında 20,63 TL’ye satılıyor. Vocibook’a (248 syf.) ise aynı sitede 21,73 TL fiyat biçilmiş.

4. Kurgusal Sözlük 

Kelimeye doymadınız mı, ya da kelime bilginizin hala yeterli olmadığını mı düşünüyorsunuz? O zaman Şinasi Bademcioğlu’nun Kurgusal Sözlük’ü tam size göre. Bu sözlük, içinde var olan 6000 kelimeyi ilginç bağlarla, aklımızdaki basit kelimeler arasında köprüler kurarak, hafızamızda uzunca bir süre yer edinmesini sağlıyor. Zaten bu kadar çok tutulmasının ve tecrübe edenlerin çok üst puanlar vermesinin sebebi bu. Kurgusal Sözlük 593 sayfadan oluşuyor ve ALFA yayınları tarafından basılmış. D&R’ın internet adresindeki fiyatı ise 2 cildiyle beraber 35,51 TL. Kitaba yardımcı Kurgusal Kartlar ise aynı sitede 53,60 TL’ye satılmakta. 

Yukarıdaki 4 başyapıtla, gerekli bilgileri aldığınızı tahmin ediyorum. Artık bu öğrendiklerinizi tatbik etme vakti geldi. Burada da bazı soru bankalarına ihtiyacımız var. Ancak ben aşağıya hala hata yapma payınız olduğu gerçeğine dayanarak, çözümlü kaynakları yazdım. 

5. Yds Sınav Teknikleri Ve Yds Soru Çözümleri

"YDS sınav teknikleri" öbeği, aslında durumun ne kadar üzücü olduğunu gösterir bize. Eğer bir sınavda başarılı olmak için, taktik de kullanılıyorsa, bu bizi üzmeye yeterli olacaktır. Ancak siz de taktir edersiniz ki bizim burada görevimiz, sistemi eleştirmek değil, size bu sınavı kazanmanıza yardım edecek gerekli kaynakları yazmak olduğu için, bu kaynağı da hüzünle buraya yazıyorum. Muhammed Özgür Yaşar ve Ömer Faruk Yaşar tarafından yazılıp YDS Publishing tarafından basılmıştır. 300 sayfadır. Kitap aslında çözümlü soru kitapları arasındadır ancak bu türün kitapları arasındaki fark; bu kitabın konuların başında, o konuya ait soruları çözme taktikleri veren 3-4 sayfalık anlatımlardır. Binin üzerindeki soruyu detaylı ve anlaşılır biçimde çözmesi, size bir hayli pratik kazandıracaktır. Kitabın basıldığı yayınevi olan YDS Publishing’in web-sitesinde satışı maalesef yok. Ancak internette araştırma yaptığınızda diğer web-sitelerinde bulmanız mümkün. 

6. Grammar Box

Yine Muhammed Özgür Yaşar ve Ömer Faruk Yaşar tarafından imzalanmış bu kitap, yazarlarının Türk olması özelliğiyle konu anlatımını da Türkçe yapılmış. Kitabın her konudan sonra çalışmacılarına yönelttiği soruların adedi yaklaşık 3000. Dolayısıyla bu sorulara çalışırken hem YDS pratiğiniz gelişir, hem de sınavda işinize yarayacak birçok konuya hakim olmuş olursunuz. 523 sayfadır. YDS Publishing’in web-sitesinde 72 TL’ye satışı gerçekleştiriliyor.  

7. YDS Çıkmış Sorular ve Çözümler

Suat Gürcan ve Rıdvan Gürbüz tarafından 378 sayfa olarak yazdığı bu kitap, sadece bir kitap değil, aynı zamanda fasikül şeklinde hazırlanmış bir eser. 10 denemesinde 800 soruya sahip ve her soru beğenilen tarzda, uzun uzun çözülmüş şekilde size sunuluyor. Sorular geçmiş senelerde ÜDS, YDS ve KPDS’de çıkmış sorular. 
Kitap, basıldığı yayınevi olan Modadil Yayınları web-sitesinde 42,25 TL’ye satılıyor.