İngilizce Özel Ders İçin Öğretmen Seçme Kılavuzu

Ahmet Bican Gülcü
İngilizce Özel Ders İçin Öğretmen Seçme Kılavuzu
  • 08 Eylül 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

İngilizce Özel Ders İçin Öğretmen Seçme Kılavuzu

Eğer sınıf ortamında öğrenemiyorsanız, vaktinizi kursa uyduramıyorsanız, özel ders almak için uygun bir aday haline gelmişsiniz demektir. 

Ama özel ders almaya karar vermek de, karar verdikten sonra uygun hoca bulmak da zor iş!

Piyasada işini çok iyi yaptığını iddia eden birçok hoca var. Herkes alanında uzman, herkes tabiri caizse birkaç ay içinde sizi bülbül gibi şakıtacağını söylüyor. 

Ama hayallerlerle gerçekler hep birbirini tutmuyor tabi. O yüzden özel hoca ararken nelere dikkat edilmesi gerektiği çok önemli!

Eğer siz de özel ders için hoca arıyorsanız, aşağıdaki yazılar belki yardımcı olabilir.

1. Alternatifleriniz olsun!

Özel ders hocaları genelde iki şekilde ders verirler; Online olarak ve yüz yüze... Online aldığınız dersler çoğunlukla daha ucuz olur ve sizi bir yerlere gitmek zorunda bırakmaz. Bir de online derslerde kullanılan materyaller daha çeşitli olabilir. 

Ama ben mümkün mertebe hep yüz yüze dersleri tercih ederim. Çünkü bana hep daha etkili gelir. Mesela hocanın önümdeki kağıda cümleleri yazıp, yanlış yerleri karalaması, ya da bir kelimeyi/sesi çıkarırken ağzımın içine bakıp dilim doğru yerde mi diye bakması daha etkili olur. Bir de yüz yüze derslerde internette ping olunca, yani internet kasmaya başlayınca dersin aksaması gibi durum olmuyor. 

Şimdi özel hocalar bulabileceğiniz birkaç adres vereceğim.

www.sahibinden.com 
Evet! sahibinden.com size özel hoca bulma imkanı da veriyor. Bu hocalara ulaşmak genelde kolay oluyor ve uygun fiyata dersler veriyorlar. Ama burada bir güven sorunu ortaya çıkıyor. Yani çok iyi bir hocaya da denk gelebilirsiniz, orta sondan sonra okumamış, ama İngilizce konusunda kendine güvenen birine de olta atabilirisiniz. Uzun lafın kısası sahibinden.com sitesinde çok iyi bir hoca bulabilirsiniz ama öğretmenlerle ön görüşme yaparken çok dikkatli olmalısınız.

Dil Okulları
Dil okulları hoca bulabileceğiniz yerlerden muhtemelen en pahalı ve takvimi en dar olanlarıdır ama öğretmenlerin kalitesi de onların garantisi altındadır. Yani herhangi bir dil kursuna gidip, "Ben özel ders istiyorum, uygun hoca var mı?" diye sorarsınız. Onlar da herhangi bir öğretmeni size yönlendirirler. Siz hocaya (atıyorum) 200 TL ödersiniz. Hoca bu paranın yarısını kursa verir. Bu yüzden kalite olarak belki daha güvenilir ama size daha pahalıya geleceği kesin!

Üniversiteler 
Üniversitenin kampüsüne gidin ve ekstra gelir para kazanmak isteyen yabancı öğrencileri kovalayın. Öğrenciler hocaların tecrübelerine sahip değillerdir, sorumluluk bilinçleri de hocaların ki kadar olmayabilir, tabi dilbilgisi kurallarını da bir hoca kadar profesyonelce anlatamayabilir. Ama bu kardeşlerimiz telaffuz ve konuşma pratiği konusunda sizi çok ilerilere taşıyabilirler. Eğer sora sora bulamam, çekinirim falan gibi bir kaygınız varsa, kampüsteki ilan panosuna durumunuzu anlatan bir yazı bırakarak, bu arkadaşlara ulaşma imkanı oluşturmuş olursunuz. 

www.ozelders.com 
Burası da özel ders hocası arayanları, hocalarla buluşturmayı amaç edinmiş bir web-sitesi. Site, sınavlara hazırlık hocalarındah dans hocalarına, direksiyon hocalarından oyun hocalarına kadar çok geniş bir kesime hitap ediyor. Tabi siz İngilizce öğrenenler de buna dahilsiniz. Bu arada sitenin ilanlarını yayınladığı hocalar, acemiler de olabiliyor profesyoneller de. Bu sorunu da, ilginizi çeken hocanın özgeçmişini inceleyerek çözebilirsiniz. 

Google 
E bir de google amcamız var tabi. Google’da birçok hoca, bloglar ve web-siteler aracılığıyla kendilerini tanıtıp müstakbel öğrencilerinin kendilerini bulmalarını bekliyor. 

2. O sizi terletmeden önce, siz onu biraz terletin!

Artık elimizde bir miktar hoca var ve sıra kontak kurmaya geldi. Aşağıda kendilerine sormak isteyebileceğiniz 4 soru yazdım. Bir kontrol edin bakalım;

- Dersler nasıl olacak?
Derslerin işleyiş şeklinin nasıl olacağını sorabilirsiniz. Yani eğer telaffuz ve konuşma üzerine ders almak istiyorsanız hocanızın bu hususta neler yapacağını yüzeysel de olsa bilmelisiniz. 

- Ödev verip verdiği ödevleri ders harici bir zamanda mı kontrol edecek?
Konuşma yeteneğinin yanı sıra yazma ve gramer konularına da ihtiyacınız olacak. Hoca da bu konularla ilgili size ödev verecek. Bu ödevler genelde ders harici yapılır. Tercihen hocalar bunları derse gelmeden kontrol edip dersin ilk 5 dakikasında da öğrenciyle üstünden geçerler. Sizinle de aynısı yapacak mı sorun. 

- Gramer konularını öğretebilecek mi?
Eğer birine para veriyorsanız verim almanız gerekiyor. Bu konuda da verim, hocanızın size grameri iyi bir şekilde anlatmasıyla alınıyor. Sakın native speakerların (İngilizce’yi anadili olarak konuşanların) iyi bir şekilde gramer anlatacağı yanılgısına düşmeyin. Çünkü çoğu iyi anlatamıyor. Anlatabilen native speaker lar da, gramer anlatabilmek için belli bir eğitimden geçiyor. Ama siz derseniz ki; ben konuşma odaklı özel ders alacağım, o zaman gramere fazla ihtiyacınız olmayacak ve hocaya ödeyeceğiniz ücret de ona göre daha düşük olacak. Tabi şunu da asla unutmayın! Gramer anlatmak demek, konunun başlığını yazıp, kuralları anlatmak demek değildir. Lafın gelişi "anlatmak" diyoruz. Garmer kurallarını öğretmen için hoca özel ders planları oluşturmalı, bir senaryo üzerinden giderek size kuralları vermelidir. Yoksa özel ders hocası size (hele de Türkçe olarak) gramer kurallarını doğrudan anlatıyorsa, zaten hemen dersi bırakabilirsiniz.

- Programınızı bana göre uydurabilir misiniz?
Bir çok hocanın kendine göre paketleri vardır ve sizi bu paketlere uydurmakta ısrarcı olabilirler. Bu, çok organize bir çalışma gibi görünse de aslında sizi asıl amacınızdan küçük küçük uzaklaştırabilir. Bu yüzden sizin ihtiyaçlarınıza kulak verecek, size uygun ders planları oluşturabilecek bir hocaya ihtiyacınız var. Yani bir şeyler işe yaramamaya başladığında ya da tercihleriniz değiştiğinde öğretim şeklini değiştirebilecek, esnek birine ihtiyacınız var.

3- Deneyin ve Görün!

Uzun soluklu bir özel ders programına girmek istediğinizi varsayıyorum. Bundan dolayı pişman olmamanız için de birkaç hocayla deneme dersleri yapmanızı öneriyorum. Bunun için banka hesabınızı boşaltmanıza da gerek yok. Birçok hoca deneme derslerini indirimli veya ücretsiz bir şekilde veriyor. Peki, bu deneme derslerinde dikkat etmemiz gereken yerler nereleri onlara göz atalım. 

Temel prensipler: Hoca zamanında geldi mi? Derse hazır mıydı? Sorularınıza tatmin edici cevaplar alabildiniz mi? Belli bir ölçüde tertipli miydi? Şaşıracağınız sayıda özel ders hocası bu temel prensipleri karşılamıyor. Bunlara dikkat edin.

Konuşma süresi: Bazı istisna hocalar konuşmanın çoğunluğunu size bırakır ve konuştuğunuzdan emin olur. Konuşma derslerindeki vakti size gramer veya başka bir şey anlatarak geçirmez. Zaten bu derslerin %75’inde sizin konuşmanız gerekir. Fakat eski kafalı, yani bir oda dolusu öğrenciye bağıra çağıra ders anlatmaya çalışan hocalar, özel derse gelince biraz sıkıntıya sebep olabiliyor. Çünkü öğrenci özel ders esnasında normal sınıftaymış gibi hissetmemeli. Bu dinamiği ayarlayabilen hoca, sağlam bir özel ders hocasıdır. Deneme dersinde kim daha çok konuşuyor diye bir ölçüm yapın! Eğer hoca daha çok konuşmuşsa, ondan kesinlikle ders almayın! 

Yıldızların barışması: Biriyle aylarca, hatta yıllarca birebir ders çalışacak iseniz, iyi de anlaşabilmeniz gerekir. Demek istediğim, derse zorunda olduğunuz için değil de, keyif aldığınız için gitmelisiniz. Tabi hocanızın size karşı iyi davranması, iyi bir hoca olduğu anlamına gelmez. Ödevlerde sert, düzeltme yaparken de vicdansız olmaktan korkmamalıdır bir özel ders hocası.

    Etiketler: