İngilizce Öğrenmek İçin Hangi Ülkeye Gitsem?

Ahmet Bican Gülcü
İngilizce Öğrenmek İçin Hangi Ülkeye Gitsem?
  • 03 Eylül 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

İngilizce Öğrenmek İçin Hangi Ülkeye Gitsem?

Eğer İngilizce’yi yurtdışında öğrenmek isterseniz, ilk önceliğiniz nereye gitmeniz gerektiğine dair verimli bir karar almanız olacaktır. Ama bu kararınızı etkileyen çeşitli faktörler vardır.

Örneğin kimisi bu tercihini ilgi alanları ışığında yaparken, kimisi için fiyat daha önemli olabiliyor. İngilizce’nin konuşulduğu başlıca yerler ise Amerika, Birleşik Krallık (yani İngiltere), İrlanda, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Avustralya ve Kanada’dır. Tabi bunların yanında ekstra seçeneklerimiz de var. Malta ve Karayipler’de de anadil olarak olmasa da, ikinci resmi dil olarak İngilizce konuşuluyor. 

Gitmek istediğiniz yerin önemini şu, örnekler daha anlaşılır ve önemli hale getirecek: Mesela sonbahar ve kış aylarında İrlanda’ya, Birleşik Krallık’a, Amerika’nın doğu kıyılarına ya da Kanada’ya gidecek olursanız soğuk bir havayla karşılaşabilirsiniz.

Ya da yine bu aylarda Avustralya’ya gitmeye karar verdiniz, o zaman da sıcak yakanızı bırakmayacak –ki inanın bana o zamanlar Avustralya’nın en sıcak zamanları. Birleşik Krallık’a da ya da İrlanda’ya gidecek olursanız da birbirlerine yakın olduğu için arasında gidip gelmek daha kolay olacak ve zaman tasarrufu sağlayacak. Avustralya veya ABD için aynı durum söz konusu değil. Oralarda mesafeler daha uzun, ücretler de daha pahalı. 

Yukarıdaki özet bize gösterdi ki, her ülkenin artıları/eksileri var. Gelelim bu artılara/eksilere.

Birleşik Krallık’ta İngilizce Öğrenmek

Artılar 
Diğer ülkelere kıyasla burada iller ilçeler birbirine yakındır. Bu da seyahate harcayacağınız vakti diğerlerine nispeten oldukça azaltır. Ama tren, otobüs falan pahalıdır. Pahalı demişken, İngilizce öğreneceğiniz en pahalı yer gerek kurs ücretleri, gerekse günlük yaşam açısından Londra’dır. Ama; kursların pahalılığın sebebi iyi tasarlanması ve girdiği testlerden başarıyla çıkması, yaşam pahalılığının sebebi ise ziyaret edilecek tarihi yapıların çok olmasıdır. Dolayısıyla sıkılmazsınız. Bir de bir söylentiye göre Londra’dan ne kadar uzaklaşırsanız, insanlar o kadar samimileşirmiş. 

Eksiler 
Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında BK pahalıdır. Hava da sürekli ıslak veya yağışlı olur. Bir de çok kısa mesafede şiveler çok farklılık gösterir. BK’ın çok popüler olmasının da bir kötü özelliği var. Büyük şehirlerin pahalılığından dolayı oluşan işe girme rekabeti... Ama çalışmak gibi bir derdiniz yoksa, bu sizi ilgilendirmiyor.

İrlanda’da İngilizce Öğrenmek 

Artılar
İrlanda birçok öğrenci tarafından kolay arkadaş edinilebilen ve çok samimi bir ülke olarak değerlendiriliyor.  Evlerinde kalınan ailelerin de çok misafirperver olması öğrenciler için olumlu bir durum. Fiyatların BK’tan farklı olması ise konuşulan İngilizce’yi çok küçük aksan farklılıkları haricinde değiştirmiyor. İrlanda'nın önemli bir özelliği ise çok yeşil olması. Eğer gurbette bile Anadoluyu hatırlatacak vadiler, ormanlar görmek istiyorsanız İrlanda'yı seçebilirsiniz.

Eksiler 
Bence İrlanda için olan eksi, hava durumudur. Yılın çoğu zamanı ıslak ve yağmurlu olması birçok öğrencinin “ya arada güneş olur gene be…” umudunu parça pinçik ediyor.

Avustralya’da İngilizce Öğrenmek

Artılar 
Hava Avustralya’da iyidir, insanlarıysa gayet tasasız, gayet rahattır. Günlük hayatlarını genelde dışarıda geçirirler, parklardan ve plajlardan olasıya verim almaya bakarlar. Aile yanında konaklayacakların evleri BK’tan ya da İrlanda’dan oldukça kaliteli ve geniştir. 

Eksiler
Eğer Avustralya’nın daha çok yerini görmek istersiniz, şehirlerarası uzak ve ulaşım ücretleri pahalı olduğu için biraz üzülebilirsiniz. Bu da oralara sırt çantasını seyahat etme kültürünü götürmüştür. Siz de bu kültüre adapte olabilirseniz, geze geze, geze geze İngilizce konuşan birçok insanla tanışmış olursunuz. Hava durumuna gelirsek, Aralık’tan Şubat’a kadar çok sıcak ve nemli olabilir. 

Yeni Zelanda’da İngilizce Öğrenmek

Artılar
Bilirsiniz Yeni Zelanda doğal manzaralarıyla ünlüdür. Hoş vakit geçirebileceğiniz uygun fiyata birçok açıkhava aktivitelerine de katılabilirisiniz. Burası, az önce bahsettiğimiz sırt çantalılar için de güzel bir yerdir. Ayrıca aile yanında kalacakların ikamet edeceği evler de hayli kalitelidir. Tabi haritada ülkeyi ararken insan biraz endişeleniyor. Çok uzak bir ülke yani. Ama yine de birçok kişi İngilizce öğrenmek için tercih edebiliyor. Aksan olarak İngiliz aksanına yakın bir aksanları var. 

Eksiler 
Çok uzakta.

ABD’de İngilizce Öğrenmek

Artılar
Büyük bir ülke ve görülesi birçok güzel yeri var. Yükseköğretimi gelişmiş ve her sene toplam 600.000 öğrenciyi misafir ediyor. Bence bu bile yeter. Bu özellikleri tarafından birçok Türk tarafından tercih ediliyor.

Eksiler
Amerika’da kısaltma ve argolar diğer ülkelerle kıyasladığımızda daha fazla kullanılır. Eğer sürekli aynı gençlerle takılıyorsanız bir süre sonra grupta olmayanların sizi pek fazla anlamadığını görürsünüz. Yani diğer ülkelere kıyasla, ABD’de konuşulan İngilizce, onlar kadar ulusal ve gramatik açıdan doğru değil. Vizeniz yoksa ABD’deki okullara başvuru esnasındaki evrak işleriyle epey bir uğraşacaksınız. Ayrıca başvuru ücretleri de çok pahalı ve kabul edilip edilmeyeceğiniz de garanti değil. Çalışma izniniz ve vizeniz olmasına rağmen birçok durumda çalışmanız yasaktır. Ayrıca Fast-food tüketimi yüzünden kilo alabilirisiniz. 

Kanada’da İngilizce Öğrenmek

Artılar
Kanada’da eğitim alanlar ekonomik olarak Amerika’dan daha rahat olurlar. İngilizceleri ABD’de konuşulandan daha doğal ve daha az kısaltma veya argoya sahiptir. ABD ve Karayiplerle kıyaslandığında dil okulları daha kalitelidir ve başvuru ABD’den daha az zahmetli ve daha ucuzdur. 

Eksiler
Şehirlerarası mesafeler uzundur ve hava kışın soğuk olur.

Güney Afrika’da İngilizce Öğrenmek

Artılar 
Yaşam kolay olduğu gibi eğitim de ucuzdur. Havası da iyidir Güney Afrika’nın. İngilizce, diğerlerine nispetle daha yavaş konuşulur. Afrika kültürünü tecrübe edip, safari yapmanız da mümkündür.

Eksiler
Burası diğerleri kadar güvenli değildir. Sosyal problemler, günün geç saatlerinizde dışarıda olmanızı tehlikeli hale getirebilir. Bazen çok sıcak olabilir.

Malta’da İngilizce Öğrenmek

Artılar
Eveeet… Gelelim Malta’ya. Malta, dil öğrenmek için ikliminin ve insanlarının bize benzemesi ile biz Türkler tarafından en çok tercih edilen ülkedir. Çünkü havası kararında sıcaktır ve küçük bir yer olduğu için ulaşım da gayet kolaydır. Ücretler diğer Avrupa ülkelerine oranla daha ucuzdur. Türkler ve bazı ülkelerin vatandaşları için vize başvuruları oldukça kolaydır. Ama Malta'da dil okulu olan kurumların broşürlerine bakınca, hep plajda voleybol oynayan kızlı erkekli gruplar, çimenlere yatmış eğlenen gençler görürsünüz. Gidince hep eğleneceğinizi düşünmeyin! Sonuçta çalışmanız gerekecek. Broşürlere aldanıp, beklentilerinizi çok yükseltmeyin yani!

Eksiler
İngilizce ikinci resmi dil olduğu için İngilizce konuşan insan bulmak diğer ülkelere göre biraz zordur. İş bulmak da zordur Malta’da. Diğer birçok ülke gibi yüksek standartlara sahip eğitim imkanları yoktur.

Karayipler’de İngilizce Öğrenmek

Artılar
Ucuzdur. Hava her Allah’ın günü güzeldir. Turist altyapısı sağlamdır. Telefonda nerede olduğunuz soran bir arkadaşınıza, "Karayipler'deyim," demek hoştur. Sahilleri güzeldir.

Eksiler
İngilizce okullarının uzun bir tarihi yoktur ve iş bulmak zordur. Eğer tatil ve eğitimi karıştırmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz. Ama güçlü bir İngilizce eğitimi almak çok mümkün olmayabilir.

 

    Etiketler: