İngilizce Öğrenenlerin Toplandığı 5 Harika Adres

Ahmet Bican Gülcü
İngilizce Öğrenenlerin Toplandığı 5 Harika Adres
  • 30 Ağustos 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

İngilizce Öğrenenlerin Toplandığı 5 Harika Adres

Yeni bir dil öğrenirken genelde kendimizi soyutlanmış hissederiz. Ancak bu soyutlanmışlığı aşmak için de artık bir kısım formüllerimiz var. İçinde çok büyük sayıda imkanları barındıran internet, bize bu soyutlanmışlığı, bu izolasyonu aşma imkanı tanıyor.

Evet, forumlardan veya online topluluklardan bahsediyorum.

Online dil eğitimi üzerine kurulan çok sayıda topluluk var ve ben size bunların 6 tanesini parmaklarım döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Bu topluluklara katılmanın en önemli sebebi, sizin gibi hisseden veya düşünen binlerce insanla tanışma imkanıdır.

Eğer İngilizce öğrenme yolunda ilerliyorsanız, muhtemelen aklınıza takılan onlarca soru vardır. İşte aynı soruları soran kişilerle tanışmak veya bu soruların cevabını bulabilmek için gitmeniz gereken en iyi yer, İngilizce öğrenenlerin bir araya geldikleri bu tür topluluklar.

"İngilizceyi Sevenler Ama Hafif Korkanlar" Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

İstanbul'da bile sokak aralarında ufak kahve ve lokaller görürsünüz. "Kastamonulular Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği" gibi. Bu kahveye gidenler, büyük şehirde yaşadıkları sıkıntıları paylaşırlar ve rahatlarlar. Çok farklı bir durum yok yani!

Bu arada küçük ve önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum; İngilizce öğrenmeye yeni başlayanlar bu gibi topluluklarda takılmakta çok zorlanacaklardır. Çünkü içeride seviye en az bir intermediate! 

Hani yazanların size anlamsız gelmesini istemiyorum. Hevesinizi kırabilir.

Hatırlatmayı da yaptığıma göre, önce bu topluluklara neden katılmanız gerektiğine dair üç sebep vermek istiyorum. 

Say hello to my new friends! (Yeni arkadaşlarıma selam verin!)

Yalnız olmadığını bilmek, insana şahane bir rahatlık verir. Öteki türlü er ya da geç bir yerde moraliniz bozulacak, demotive olacaksınız ve belki de bırakacaksınız. (Bunlar dil yolculuğunda olağan, normal şeyler)

Bu forumu birkaç yüz milyon kişilik bir sınıf olarak hayal edin. Son günlerde kafanıza takılan bir soruyu forumda başka birinin sorduğunu fark edeceksiniz ve aslında yalnız olmadığınızı anlayacaksınız. Forumda sizden ileride olanlar olacaktır, sizin yaşadıklarını yaşayıp o günleri atlatmış dil öğrencileri... Tabi aynı zamanda sizin arkanızda olanlar veya sizin yaşadıklarınızı şu anda yaşayanlar da olacaktır. 

Onları gördükçe de aslında o kadar kötü olmadığınızı farkına edeceksiniz. 

Native speaker'lara yakın olun!

Eskiden native speaker lara (İngilizce’yi anadil olarak konuşanlara) ulaşmak çok zordu. Ama bugün onlarla tanışmanıza bile gerek yok. Basit bir şekilde sormak istediğinizi yazın ve yardımsever bir native speaker belki de saniyeler içerisinde sorunuzu cevaplasın. Native speaker'lara dil dahisi demiyorum elbette ama yine de gramer bilgisi olarak orta seviyededirler. 

Dilin de ötesinde, native speaker'lar, size kitaplarda yazmayan kültürel bilgileri, deyimler ve atasözlerini, dildeki kısaltma ve argoda kullanılan kelimeleri ve popüler kültüre ait bilgiler verirler. 

İŞTE ACİLEN KATILMANIZ GEREKEN 6 İNGİLİZCE ÖĞRENEN TOPLULUĞU

1- Fluent in 3  Months

Fluent in 3 Moths (3 ayda akıcılık) online dil öğrenme bloglarının en büyük, en popüler olanlarından biri... Eğlence düşkünü ve sık sık gezen bir İrlandalı olan Benny Lewis tarafından yönetiliyor. Benny 7 dili akıcı konuşabiliyor ve repertuarına yeni diller ekleme niyetinde. “3 ay mı?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim “Hani 100 günden kısa olan?” 
Blogda  farklı dilleri hack’leme tekniklerini konuşuyorlar. Benny aynı zamanda farklı dilleri öğreten kaynakları da değerlendiriyor. 

Benny’nin felsefesi; bir kimse bir dili öğrenmek istiyorsa ilk günde konuşmaya başlamalı. Hatalarıyla, yanlışlarıyla… Benny bu felsefesini foruma da yansıtmış. Dili konuşmak kısmını kategorilere ayırmış ancak konuşma harici konuları tek bir başlık altında toplamış. İlginçtir, foruma, konuşma kategorilerinin arasına “sadece hanımlar” diye üye olmayanların göremediği bir bölüm de eklemiş. 

2- Linguaholic 

Forumlarda admine birşey sorduğunuzda, genelde cevap almak çok uzun sürer. Ama Liguaholic’te adminin gerçekten bu işi önemsediğini görebilirsiniz. 

Burası kontrolden çıkacak kadar kalabalık değil ama yine de aktif. “Dil çalışma uygulamaları (apps)”, “Dil öğretimi” hatta “Dil değişim köşesi” gibi bölümlere sahip. Bu makaleler sayesinde hedef dilinize yardımcı olacak insanları bulabilirsiniz.

Liguaholic ile devamlı gelişim konseptini yakalayabilirisiniz. Mesela  moderatörlere (bölüm yöneticilerine) rica ve önerilerinizi yazarsınız ve mod, size gamsız bir edayla cevap vermez. Yani Linguaholic’te her zaman gelişmişlik havası vardır. 

Sonuç olarak Liguaholic, etrafını aynı ruhta olan insanlardan gelen destekle sarmak isteyenler için oldukça verimli bir adres.

3- Reddit (/r/languagelearning)

/r/languagelearning, subreddit denilen Reddit adlı sitenin alt kategorilerinde yer alan bir forum. Bu forum köküne kadar beginner mı, oldukça fazla sayıda mı dil biliyor, ya da sadece dilbilimsel bilgi peşinde mi olduğuna bakmadan kendini herkese açmış. 

Burada dil öğrenimiyle ilgili her türlü soruyu sorabilirsiniz. Bu tür forumların native speaker'lar ve diğer dil öğrencileriyle takılabileceğiniz bir yer olduğunu söylemiştim. Language learning Reddit bunlara çok sayıda sahip ve hepsi aktif bir şekilde size yardımcı olmaya hazırlar.

Bir de bu Reddit, upvote/downvote özelliğine sahip. Nedir bunların anlamları? Upvote olumlu şekilde oylamak. Bizim popüler kültürdeki şukulamak gibi bir şey. Upvote edilen bir yorum üst sıralarda görünürken, downvote edilen bir gönderi de daha derinlere iniyor. Bu da sizlerin daha kaliteli yorumlar okumasını sağlıyor. 

4- WordReference

Daha çok online sözlük hizmetleriyle tanınan WordReference, içinde canlı bir dil öğrenme topluluğunu da barındırıyor. Sitenin anasayfasına geldiğinizde, sol üst tarafta bulunan "Language Forums" linkine tıklayın, yeter.

WordReference’ın forumlarında İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Almanca, Fransızca, Slav dili, Sami ve daha birçok alt dillere ait alt başlıklar da var. Büyük dillerin altındaki kategorilerde de çeviri bölümleri var (Almanca-İngilizce gibi). 

WordReference, size çeviri, kelime bilgisi, anlamı, kullanımı, cümle yapıları, telaffuz ve gramer konuları hakkında bilgiler edinmenize büyük olanaklar sağlıyor. 

5- Unilang 

Herhalde Unilang içinde en çok dil barındıran platformdur. Çünkü içinde Polinezya dilinden tutun da Kürtçe’ye kadar olağanüstü sayıda dili barındırıyor. 

Unilang’ın arayüzü sizi yanıltmasın. İçinde dersler, videolar, podcast ler, sözlükler, metinler, kelime listeleri uygulamalar, oyunlar ve daha nicelerini barındırıyor. Unilang canlı chat imkanı da tanıyor. Hatta Unicode scriptleriyle (sanal klavye gibi bir şey) Çince, Arapça ve Rusça yazmanız da mümkün. 

Bu forumda ürünler ve kaynaklarla ilgili bilgi alış verişinde bulanabileceğiniz gibi, kendi kaynağınızı da oluşturabilirsiniz.

Bu sayede diğer dil öğrenenlere yardımınız olacağı gibi, dil geliştirme konusunda kendi kendinize de faydanız dokunuyor. Kazan-kazan durumları yani!

Yukarıda yazdığım 6 dil öğrenim topluluğu bakmaya değer siteler. 

Durmayın, dalın şu dünyaya! Farklı kültürlerle ve tecrübelerini paylaşmaya can atan diğer dil öğrencileriyle tanışın. 

Onlar sizi bekliyor, siz neyi bekliyorsunuz? 

 

    Etiketler: