İngilizce Grameri Hangi Kitaptan Çalışsam?

Salih Uyan
İngilizce Grameri Hangi Kitaptan Çalışsam?
  • 05 Eylül 2016
  • Salih Uyan

İngilizce Grameri Hangi Kitaptan Çalışsam?

En iyi gramer kitaplarını belirlemek için önce seviyenizi belirlemeniz gerekir. Ancak bu konudaki uzman bazı yayınevleri her seviyeye hitap edebilecek setler yayınlıyor. Bu setlerdeki kitaplar da genelde birbirinin devamı oluyor. Dolayısıyla bir kitap seri halindeyse seri halinde alınması gerekiyor. Bundan dolayı ben de buraya çoğunlukla setleri önereceğim.

İlk üç kitap Türkçe açıklamalı olduğu için daha çok başlangıç seviyesindeki kullanıcılar tarafından veya tek başına çalışacak kişiler tarafından tercih edilmeli. Son iki kitap ise açıklamaları İngilizce olduğu için, en azından pre-intermediate seviyesinde olanlar veya bir öğretmenle çalışacak olan kişiler tarafından tercih edilebilir.

Biz yine tavsiyemizi tekrarlayalım! Lütfen İngilizce konuşabilmek için gramer çalışmanın yeterli olmayacağını unutmayın! Gramer çalışması sınavlara hazırlık veya dilin yapısını keşfetmek için yapılır. Yoksa kitap üzerinde boşluk doldurarak İngilizce konuşamazsınız. 

Lütfen gramer çalışırken, bir yandan da okuma, dinleme ve telaffuz çalışmalarını ihmal etmeyin!

İngilizce gramer çalışabileceğiniz en iyi 5 gramer kitabı

1. ELS - English Grammar Inside and Out

Nesibe Sevgi Öndeş tarafından yazılan ve 720 sayfa civarında olan bu kitap, ben gramerin piri olmak istiyorum diyenlerin, üniversite giriş sınavına, YDS’ye TOEFL ve hazırlık muafiyet sınavlarına gireceklerin aradığı vazgeçilmez bir kaynak... Biz Türklerin İngilizce öğrenirken karşılaştığı problemler göz önünde bulundurularak hazırlanan bu kitap konuları kavratma gayesiyle hazırlanmış birçok örneğe sahip... Kitabın sonunda İngilizce öğrenen birçok kişiyi zorlayan Phrasal Verbs'ler bir liste halinde anlamlarıyla birlikte sunulmaktadır. Kullanıcıların kolaya kaçmaması için cevap anahtarı ayrı olarak basılmıştır. Başlangıç seviyesinden, akademik sınavlara hazırlananlara kadar birçok kesime hitap eden bu kitaptan maksimum fayda sağlamak için, çok sistematik bir şekilde çalışmanız gerekir. Yani ansiklopedi gibi bir gün bir konu, öbür gün başka bir konu çalışırsanız kafanız karışır. Bu yüzden kendinize seviyenize uygun bir nokta belirleyin ve sonra düzenli ve sıralı olarak konulara çalışın. 

2. English Grammar Today

Murat Kurt tarafından MK Publications’a bastırılan bu kitap, yeni öğrenenlerin yanı sıra, YDS ve benzeri sınavlara hazırlananların, öğrencilerin, öğretmenlerin vazgeçilmez kaynağıdır. Elementary’den başlayıp Upper Intermediate’ı bitiren bu kitabın konu akışı kolaydan zora doğrudur. Türkçe açıklamalarla anlatılan bu kitapta 94 ana başlık, 100’den fazla gramer konusu, binlerce örnek soru, cevap anahtarı, örnek seviye testleri yer almaktadır. Bu kitap, sadece gramer kitabı değil, aynı zamanda İngilizceyi temelden başlatarak kendi kendinize İngilizce öğrenebileceğiniz bir kaynaktır. 

3. İngilizce Gramer (The Practical English Grammar for Turks)

Kitabın İngilizce başlığından da anlaşılacağı gibi, bu kitap Türkler için özel olarak hazırlanmıştır. Genel olarak gramer kitaplarının, İngilizce kitaplardan çevirerek veya örnek alınarak hazırlandığı düşünüldüğünde, bu kitap ön plana çıkmaktadır. Açıklamalar Türkçe ve oldukça sade, örnekleri oldukça boldur. Tek başınıza oturup, kimseye ihtiyaç duymadan gramer öğrenebileceğiniz bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Esat Ören tarafından yazılan bu kitap Altın Kitap tarafından basılmıştır. 

4. Grammar in Use Serisi

İngilizce öğrenen herkesin mutlaka sayfalarına bir gün uğradığı klasik bir seridir. Sol sayfasında konu anlatım,ı sağ sayfada da o konuyla ilgili alıştırmalar yer almaktadır. Belki de böyle sade ve düzenli bir sistemi olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Raymond Murphy tarafından kaleme alının bu seri, English Grammar Today gibi Türkçe açıklamalı olmadığı için sizi biraz zorlayabilir. Ama gramer Türkçeyi referans almadan öğrenmek her zaman daha faydalıdır.  Bu serinin ilk kitabı, tablolandırılmış gramer kuralları ve güzel örnekleriyle dolu olan Essential Grammar in Use’dur. Türkiye’de birçok İngilizce öğrenen tarafından tercih edilmiş ve güzel sonuçlar alınmıştır. 

İkinci kitap olan English Grammar in Use ise ilk kitabın devamı niteliğindedir ve konu anlatımı, öğreneklerinin taslağı ve kalitesi bakımından ilk kitapla aynı özellikleri taşır. 

Üçüncü kitabı ise Advanced Grammar in Use’dur. Bu kitap ilk ikisini yalayıp yutmuş, artık daha fazla bilgiye ihtiyacı olanlar için hazırlanmıştır. Belli ölçülerde altyapıya sahip olmayanlar için pek tavsiye edilmez. 

Bu set, ülkemizde yaygın olan gramer çeviri metodunu seven ve/ya bu metoda alışık kişilerin çoğunluğu tarafından da tercih edilmiştir. Kitaplar, yurtdışından geldikleri için, yerel kaynaklara göre daha pahalıdır. Ama ilk kitaptan girip, son kitaptan çıkan bir kişi İngilizcenin yapısıyla ilgili guru haline gelmiş demektir. 

5. Grammarway Serisi

Grammarway serisi, tamamı renkli dört gramer kitabından oluşur. Beginner seviyesinden Intermediate’ın sonuna kadar sistematik bir şekilde çalışılarak gramer öğrenilip geliştirilebilir. Ortaöğretim için uygun olmasına ek olarak, bireysel çalışmalar için de etkilidir. Gramer yapıları örnekler yardımıyla açık ve basit şekilde anlatılır. Konuyla ilgili resim ve görseller bol olarak kullanılmıştır. Örnekleriyle öğrencilerin dili günlük bağlamda nasıl doğru kullanacaklarını öğretir. Her ünite sonunda bulunan konuşma ve yazma etkinlikleri, öğrencilere öğrendikleri yapıları kullanma fırsatı tanır. Her hafta sırasıyla bir ünite bitirdiğinizde aldığınız verime siz de şahit olacaksınızdır. Ayrıca YDS için önerilen kitaplar da, ileri düzeyde gramer öğrenmek isteyenlerin işine bir hayli yarayacaktır. 

 

    Etiketler:
Salih Uyan
Salih Uyan

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum, e-Beveyn Olmak, Şimdi Gözlerini Açabilirsin kitaplarının yazarı.