İngilizce Gramer Öğrenmek İçin 4 Adım

Ahmet Bican Gülcü
İngilizce Gramer Öğrenmek İçin 4 Adım
  • 31 Ağustos 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

İngilizce Gramer Öğrenmek İçin 4 Adım

Aslında bu sitenin birçok sayfasında, "Gramer önemli değildir," veya "Sakın grameri önemsemeyin," türünden mesajlar yer almaktadır. Bu kadar olumsuz propagandanın ardından, gramer öğretimiyle ilgili bir şeyler yazmak da gerçekten zor oluyor.

Grameri gerçekten çok fazla önemsemeyin. Çünkü Türk milleti gramer çalışmaktan, dilin başka hiçbir alanına bakmıyor. Ama gramer demek aslında dilin yapı taşları demektir. Yani gramer olmadan bir dil olmaz.

Bizim kastettiğimiz, dilin yapısına çok fazla odaklanıp, iletişim odağından fazla uzaklaşmayın! Yoksa aylar boyunca test çözüp, tek kelime konuşamaz hale gelebilirsiniz.

Gramer neden önemli?

Türkçe’de “Ben ve Ahmet buraya daha önce gelmişti,” veya "Ben yarın Londra'ya gitti" diye bir cümle kurduğunuzu düşünün. Bu cümleyi kurduğunuzda, kızlı erkekli 10 kişilik bir grubun sizi dinlediğini düşünerek travma etkisini artırabilirsiniz. 

İngilizce’de de durum aşağı yukarı aynıdır. Dillerin kendilerini oluşturan gramer kuralları hakkında iyi bilgi sahibi olunduğu takdirde yanlış anlaşılmaların önüne geçebilir. Eğer İngilizceyi iş amaçlı olarak kullanıyorsanız, bu konu daha da önemli. Kendinizi çok iyi hissettiğiniz bir ortamda, berbat bir cümle kurarak hem kendinizi, hem de günü mahvetmenin önüne geçmek için biraz gramer şart!

Ama kendimizle çelişmemek adına tekrar söylüyorum. Grameri öğrenmenin en iyi yolu, bilinçaltını kullanmaktır. Yani bir gramer kitabını açıp çalışmaktansa, bir şeyler dinleyerek veya seyrederek o yapıyı öğrenmek, sonra da bu yapının nasıl oluştuğunu gramer kitaplarına bakarak öğrenmek en iyi yöntemdir.  

Gramer öğrenirken takip edilecek 4 adım

Çok çok kaliteli kaynaklara sahip olsanız da, bu adımlar sizin gramer öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.

1. Bir amacınız olsun: Bu odaklanmanızı sağlar. Belirli bir yere odaklanın. Mesela, bir iş görüşmesine rahat girmeyi hedefleyin, ya da ne bileyim, past tense’i kullanırken yaptığınız hataları düzeltmek olsun gayeniz. Eğer böyle net bir hedefiniz olursa, yüzlerce sayfalık sıkıcı gramer kitapları içinde kaybolmaz, kendinizi bunalmış hissetmezsiniz.

2. Bu hedefi de küçük hedeflere ayırın: Past tense’de yaptığınız hataları düzeltmeyi hedef haline getirdiniz diyelim. Bunu başarabilmek için de belli hedefleriniz olsun. Mesela hataların neler olduğunu bulmaya çalışın. Onu bulduktan sonra düzeltme kısmını her halükarda yaparsınız zaten. Ne hedefiniz olursa olsun, altına ona ait küçük hedefler de koyun.

3. Aynı anda iki şeye odaklanmayın: Her şeyi bir anda öğrenmeye çalışmayın. Önce bir kuralı öğrenin sonra da üzerinde başkasına öğretebilene kadar pratik yapın. Okullarda İngilizce öğretmenleri bazen sınıfa girip, "Çocuklar, bugün Simple Present Tense ve Simple Past Tense'i öğreneceğiz," derler ve çocuklar da hakikaten o 40 dakika içinde bu iki zamanı öğreneceklerini zannederler. Böyle bir şey yok tabi. Sadece bir zamanın tama olarak öğrenilmesi veya edinilmesi, en az 2 ay sürer. Bu bilimsel bir gerçektir.  

4.  Günde birkaç dakika bakın: İngilizce’yi öğrenmek için saatlerinizi harcamanıza gerek yok. Günde öğrenmek için 5-10 dakikanızı verseniz yeter. Tabi bu vakti de akıllıca kullanacaksınız. Her gün bir gramer konusuna bakıp geri kalan zamanda da onla ilgili alıştırmalar yaparsanız ve diğer günlerde de dinleme ve yazma ile bütünleştirip pekiştirirseniz hiç de zor olmadığını göreceksiniz. 

Bu gramer kaynaklarını nasıl kullanacağız?

Buraya gramer kurallarını bulabileceğiniz, gramer yeteneklerini test edebileceğiniz ve/ya gramer sorularınıza hızlıca bakabileceğiniz web-siteleri yazacağım. Yanlış anlaşılmasın, bunlar hepsi değil sadece benim büyük siteler olarak gördüklerim. 
Bana sorarsanız hepsini kullanmayın. Her birini gezin, aradan hoşunuza giden birkaç tanesini seçerek onlardan istifade edin. Bir de şu nokta önemli; bunları hakikaten kullanın. Bilgisayarınızda ve telefonunuzda favori sitelerinize ekleyin, varsa uygulamasını indirin.  Kısaca bunlardan her şekilde olabildiğince faydalanmaya çalışın. 

 

    Etiketler: