Hangi Sınava Girsem? TOEFL/IELTS/TOEIC

Ahmet Bican Gülcü
Hangi Sınava Girsem? TOEFL/IELTS/TOEIC
  • 29 Ağustos 2016
  • Ahmet Bican Gülcü

Hangi Sınava Girsem? TOEFL/IELTS/TOEIC

Akademik veya profesyonel kariyerinizde mutlaka birileri çıkıp sizden yabancı dil yeterliliğini gösteren belgenizi göstermenizi isteyecektir. Bazı kurumlar için hangi belgeyi aldığınızın çok bir önemi yoktur. Onlar sadece İngilizce diline hakim olduğunuzdan emin olmak isterler. Yani YDS, TOEFL, IELTS, ne varsa kabul ederler.

Ama bazı üniversiteler veya kurumlar var ki, illa bunlardan bir tanesini isterler. 

Bu yüzden, aslında hangi sınavın daha iyi olduğundan çok, sizin hangi sınavın belgesine ihtiyacınız olduğu önemlidir.

Genel kabul görmüş kural, başvuracağınız kurumun hangi sınavı istediğini ve tanıdığını sormaktır. Bu bilgiler genellikle başvuru formundaki yönergelerde, kurumun web-sitesinde veya SSS (Sık Sorulan Sorular) kısmında bulunur. 

OOO PİTİ PİTİ, KARAMELA SEPETİ, TERAZİ LASTİK, TOEFL, IELTS, TOEIC

Hangi sınava gireceğinize karar verirken, çocuk oyunlarındaki gibi parmakla sayıp, hangisi çıkarsa onu seçmeyeceksiniz elbette. Eğer henüz birileri sizden sınav belgesi istemediyse ve siz geleceğe hazırlık olsun diye bir sınava hazırlanacaksanız, sınavların özelliklerini bilmeniz gerekir.

Aşağıda dünyada en çok kabul gören üç uluslararası sınavla ilgili özet bilgileri bulabilirsiniz.

TOEFL SINAVI

İngilizce konuşulan bir kuruma kayıt yaptırmak istiyorsanız ve bizim ülkemiz gibi İngilizce konuşulmayan bir yerden gidiyorsanız, sınıf çalışmasında kullanacağınız iletişim aracının İngilizce olabileceğini kanıtlamanız gerekebilir. Böyle bir durumda TOEFL’a girmek durumunda kalırsınız. 

TOEFL, Test of English as a Foreign Language yani Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı anlamına geliyor. TOEFL sınavı okuma, dinleme, yazma ve konuşma olarak dört oturumda gerçekleşiyor ve her oturum bir yeteneği ölçmek için ayrılıyor. 

TOEFL sizin anlamanızı test eder. Mesela Okuduğunu Anlama (Reading Comprehension) bölümünde size akademik pasajlar verir ardından bu pasajlarla ilgili sorular sorar. Bağımsız ve Bütünleşmiş Yazma (Independent and Integrating Writing) kısmında ise size verilen konu ile ilgili makale yazmanız istenir. Aynı zamanda verilen pasajda söylenen bir şey için bir tartışma oluşturmanız gerekir. 

Bu sınava online bir şekilde, veya e-mail ile veya telefon ile kayıt olabilirsiniz. Daha sonra tarih, zaman ve test yeriniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Test yeri demişken, sınava online ve kalem-kağıtlı şeklinde girilebilir. Online sınav, sınav giriş yerinize göre 160$’dan 240$’a kadar değişebilir. Sınav 10 dakika arasıyla birlikte 4,5 saatte tamamlanabilir. Kalem-kâğıtlı sınav ise 4 saat sürer ve ücreti 160$’dır. 

TOEFL sonuçları iki sene geçerlidir ve Eğitici Test Hizmeti’nden (Educational Test Service) sınav sonucunu başvurduğunuz okul veya üniversiteye bağımsız bir şekilde göndermesini isteyebilirsiniz. 

IELTS SINAVI

IELTS yani International English Language Testing System, daha da yani Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi. Bu sınav British Council, IDP Education ve Cambridge English Language Assessment’ın katılımlarıyla yönetilir. 

IELTS de dört iletişim becerisini test eder: Okuma (60 dakika), yazma (60 dakika), dinleme (30 dakika) ve konuşma (11-14 dakika). Bütün sınav 2 saat 45 dakikada biter. 

IELTS’in konuşma kısmında sertifikalı bir denetmen tarafından gerçekleştirilen bir yüz-yüze görüşme kaydedilir ve bir yerden sonra anadili İngilizce olan biriyle (ki biz buna native speaker diyoruz) gerçek bir sohbete döner. Önce denetmen kendini tanıtır, aynısını sizden de ister. Sonrasında ailenizle, işinizle, hobilerinizle, geçmişinizle ve ilgi alanlarınızla ilgili sorular sorabilir. 

İkinci oturumda size bir kağıt verirler. Bu kağıtta yazan konuyu belli bir süre içinde konuşmanız gerekir. Konuşma konusu kağıtta yazılı olan konuyla ilgili olmalıdır. Eğer kağıtta "Çevre Bilinci" yazıyorsa ve sizin çevreyle ilgili konuşacak bir şeyiniz yoksa durum kötü demektir. Konuyu bir şekilde çevreden modaya getirmeye çalışmak yemez. Bu yüzden genel kültür de bu sınavda önemlidir diyebiliriz.

Size hazırlanmanız için 1-2 dakika süre verirler ve bu süre zarfı içinde aldığınız notlardan kopya çekmenize imkan tanırlar. Konuşmanız bitince denetmen size konuyla ilgili bir iki soru sorabilir. 

Üçüncü kısım ise ikincinin bir uzantısı ama ne uzantı! Siz ve denetmen arasında bir tartışma olur. Denetmen bir konuyu derinlemesine inceler ve sizin bilgi, fikir ve meseleler için iletişim kurma yeteneğinizi ölçer. Mesela petrol rezervelerinin ne zaman tükeneceğiyle ilgili birkaç cümle kurar. Ardından size bakarak, "Eee, sen ne düşünüyorsun bu konuda?" der gibi bakar. Bu noktada, "Size tamamiyle katılıyorum," gibi cümleler kurarak durumu kurtaramazsınız. Konuyu biraz daha derinleştirip sohbete devam etmeniz gerekir.

Test, okuma ve yazma kısmında birbirinden ayrılır. Akademik IELTS, öğrencinin akademik veya profesyonel çevrede serpilmesini sınayacak sorular ve pasajlar içerirken, Genel Eğitim IELTS kişinin İngilizce’yi günlük kullanımına ve pratiğine yönelik sorular içerir.I

ELTS dereceleri 0’dan 9’a kadardır. “0” sınava girmemişsin demek iken, “1” açıkça bu dili kullanma kabiliyetin yok demektir. Durumdan da anlaşılacağı üzere “9” sen bu dilin piri olmuşsun gibi bir anlama gelmektedir.  

TOEIC SINAVI

Test of English for International Communication yani Uluslar arası İletişim Dili Olarak İngilizce Dil Sınavı.

Bu sınav 150 ülkede 14,000 kuruluş tarafından tanınıyor. LG ve China Southern Airlines, iş kararları alırken TOEIC’i kullanan birçok kuruluştan sadece ikisi. İşe alım, atama ve terfi sorusu sorulduğunda, cafcaflı bir TOEIC notu büyük bir fark ortaya çıkarabilir. 

İki türlü TOEIC var. Birincisi TOEIC Dinleme ve Okuma (TOEIC Listening and Reading) ve bu sınav sadece bu iki yeteneği test ediyor. Mesela dinleme kısmında size dört sesli açıklamadan sonra bir resim gösteriliyor ve resmi betimleyen en iyi cümleyi cevap kağıdına işaretliyorsunuz.

Yani eğer resimde bir adam basketbol oynuyorsa, onu en iyi ifade eden cümleyi seçmelisiniz. Yalnız sesli açıklama oynatılırken dikkatli olun, sadece bir kere oynatacaklar. 

İkinci TOEIC ise TOEIC Konuşma ve Yazma (TOEIC Speaking and Writing). Bu testte telaffuzunuz, akıcılığınız, kelime bilginiz, gramer bilginiz, uygunluk ve organizasyonunuzu sınanıyor. 

Konuşma bölümünde tamamlamanız gereken 11 adet sözel görev var. Bunlar özel bir metni yüksek sesli olarak okumaktan bir resmi betimlemeye veya bir fikri açıklamaya kadar çeşitlilik gösteriyor. Bu kısım yaklaşık 20 dakikada bitiyor. 

Yazma testinde tamamlanması gereken sekiz görev var. Bunlar da bir resim hakkında bir cümle yazmaktan tutun da bir fikri ifade etmek için bir makale yazmaya kadar gidiyor. 

 

    Etiketler: