Dört Dörtlük Dinleme Kaynakları

Salih Uyan
Dört Dörtlük Dinleme Kaynakları
  • 26 Ağustos 2016
  • Salih Uyan

Dört Dörtlük Dinleme Kaynakları

Ana dilinizi nerede öğrendiniz diye bir soru sorulsa nasıl cevap verirdiniz? Yemekte, yatakta, babanızın omzunda, annenizin kucağında gibi yüzlerce, binlerce seçenek çıkar karşınıza. Yani anadili öğrenmek için belirli bir yer yoktur.

Aynı şey yabancı dil için de geçerli olabilir mi acaba? Yani çok iyi İngilizce konuşan birisine, “Pardon, süper konuşuyorsunuz. Acaba İngilizceyi nerede öğrendiniz?” diye sormak mantıklı mı?

Genelde insanların bir kursa falan gittiğini düşündüğümüz için bu soruyu sormak mantıklı gibi gelebilir. Ama internetin ve açık kaynakların yaygınlaşmasıyla birlikte bu soru da raf ömrünü tüketti.

Çünkü artık yabancı dili öğrenmek için bir yerde olmanız gerekmiyor. Hayatınız normal akışında devam ederken, öğrenim süreci de devam edebiliyor.

Bunun için de en iyi yöntem, bulduğumuz bütün fırsatlarda bir şeyler dinlemek. Arabada, fitness salonunda, sahilde, akşam uzanırken, sabah koşarken… Yeter ki kulağınızda bir kulaklık ve içinizde İngilizce öğrenme isteği olsun!

Eğer sadece dinleyerek, İngilizceyi çok iyi seviyelere getirebileceğinize inanmıyorsanız yapacak bir şey yok. Ama bilimsel olarak ispatlanan bu gerçeği kabul ediyorsanız, günde en az 20 dakika İngilizce bir şeyler dinlemeye karar verin. Bir sene sonra artık bu tür makaleler okumak yerine, İngilizce bir şeyler okuyor olacaksınız.

Bizim de işimiz sizin İngilizceyle ilgili dertlerinize derman olmak… Dinlemeye karar verdiyseniz, dinleme parçalarını nereden bulacağım diye dert etmeyin. İşte size dört dörtlük 4 kaynak! Bunlardan bir tanesi ücretsiz, üç tanesi ücretli! 

1- LanguagePod101

LanguagePod101 Afrika’dan Vietnam’a kadar birçok farklı dilde dinleme parçaları bulabileceğiniz bir site. Dillerin içinde Türkçe bile var. Dil seçtikten sonra, seviyenize bağlı olarak size sunulan kurslardan bir tanesine karar veriyorsunuz. Ses dosyalarını bilgisayarınıza ve mobil cihazınıza indirebilir veya online olarak dinleme yapabilirsiniz. 

LanguagePod101 sitesinin diğerlerine göre öne çıkan tarafı, dinleme parçalarının ilginç konulardan seçiliyor olması ve kısa olmaları. Ayrıca ses dosyalarını birçok farklı formatta indirebiliyorsunuz.

Eğer hayatın içinde kısa molalarım var ve onları güzel bir şekilde değerlendirmek istiyorum diyorsanız, hemen başlıktaki linke tıklayın ve incelemeye başlayın. Bu arada site ücretli…


2- FSI Language Courses

FSI language courses yirmi yıldan fazladır faaliyet gösteren bir Amerikan şirketi tarafından kurulmuş ve birçok dilde hizmet veriyor. Önceleri eğitim alan diplomatlara yönelik olarak hazırlanmış olan bu site, şimdi halka açılmış durumda ve tamamen ücretsiz.

Her ders bir diyalogla veriliyor ve yeni kelimeler ve kalıplar öğretiliyor. Kursun genel mantığı tekrar üzerine kurgulanmış. Kimileri için biraz sıkıcı olsa da, tekrar dil eğitiminde vaz geçilmez bir unsur. Bu yüzden bu kursun çok faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Uzun zamandır yayında olması ve hala kullanılıyor olması da bunun en büyük ispatı olsa gerek.

3- FluentU

FluentU dil edinimi için mükemmel bir platform diyebiliriz. Diğerlerinden farklı olarak bu sitede ses ve video dosyaları var. Ancak site ücretli…

Bu sitede müzik klipleri veya film fragmanları gibi gerçek hayata dair videolar sunuluyor. Siteyi kuranlar, gerçek hayatta kullanılan videoları alıp ders aracı haline getirmişler. Bu yüzden çok doğal bir şekilde dili öğreniyor ve gerçek hayatta en sık kullanılan kelime ve cümlelere aşina oluyorsunuz.  
İnteraktif alt yazılar, kendinize özel hazırlayabileceğiniz kelime listeleri ve yeni kelimeleri daha iyi öğrenebilmek için kullanacağınız resimler sitenin en önemli özellikleri. Buradaki ses dosyalarını ve çalışma dokümanlarını indirebilir ve farklı yerlerde de çalışmaya devam edebilirsiniz. Hatta IOS için bir uygulamaları da var. 

4- Linguaphone

Linguaphone okuma, yazma ve dinleme yeteneklerini geliştirmeye yönelik bölümlerle dikkat çeken bir platform. Ancak burası da ücretli… Fakat inanın ödeyeceğiniz ücrete değeceğini düşünüyorum. Bu sitede 15 farklı dille ilgili kurs programlarını bulabilirsiniz.

Bu sitede çok fazla tekrara yönelik bir yapı yok. Ses dosyaları basit değil ve oldukça hızlı bile diyebiliriz. Bu yüzden bazı kullanıcılar için zorlayıcı olabilir. Ancak asla şunu unutmayın! Çok basitleştirilmiş dinleme parçaları ve çok tekrar, bir noktadan sonra sıkıcı olabilir. Bazı kişiler için doğrudan orijinal metinler veya ses dosyalarından başlamak çok daha verimli olabilir. Önemli olan ilk birkaç ay sabretmek… Eğer dinleme ve konuşmanın yanında, okuma ve yazma konusunda da çalışma yapmak istiyorsanız, bu siteye mutlaka uğramanız lazım. 

    Etiketler:
Salih Uyan
Salih Uyan

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum, e-Beveyn Olmak, Şimdi Gözlerini Açabilirsin kitaplarının yazarı.